Katedrala u Djakovu
 
Katedrala
Katedrala Sv. Petra u Đakovu PDF Ispis
 
Mons. Luka Strgar, kustos katedrale
031/802-306

s. Otilija Zdravčević, s. Ida Zdravčević, sakristija

Raspored misa
radnim danom
u 7, 8 i 18.30 sati /zimski period 18 sati
nedjeljom u 7.30, 9, 10.30 pontifikalna misa i 18.30 sati /zimski period 18 sati

Katedrala je otvorena svaki dan
- prijepodne od 6.30 do 12 sati
poslijepodne od 15 do 19.30 sati

Razgledanje katedrale moguće je u navedenim terminima.
Za veće skupine posjetitelja preporuča se prethodna najava kustosu.
Ako bude mogućnosti, može se dogovoriti pratnja vodiča.


"Đakovo je srce Slavonije - katedrala srce Đakova!"

Poznatu izreku "Đakovo je srce Slavonije!", mogli bismo, kad govorimo o đakovačkoj katedrali, s pravom dopuniti, pa reći: "Đakovo je srce Slavonije - katedrala srce Đakova!" Ona zaista jest - srce u srcu! Po svojem značenju, po svojem zemljopisnom položaju, simbolički i stvarno. Đakovo i katedrala su srasli, štoviše, postali su sinonimi. Ona je Gradu duhovni temelj, jamac njegovih korijena i povijesnog kontinuiteta, a Grad je njezino plodno tlo, sigurno okruženje, ponosan štovatelj i vjeran čuvar.


Dvije katedrale-prethodnice


Đakovačka je katedrala među najmlađim u Hrvatskoj; istodobno je najistočnija biskupska, katolička stolna crkva, uz granicu Istoka i Zapada. No, korijeni su joj duboko u povijesti i sežu sve do u 13. stoljeće. Zbog tadašnjih nemirnih i nesigurnih prilika u Bosni, bosanski biskup i bosanski kaptol morali su napustiti svoje sjedište: Brdo kod Sarajeva. Prešli su Savu, te biskupsku katedru (sjedište) prenijeli u Đakovo, zadržavši tada još uvijek i duhovnu ovlast nad Bosnom. Biskup Ponsa, dominikanac, prvi je za stalno preselio u Đakovo. On i njegovi nasljednici, postavši godine 1239. - darovnicom hrvatskog hercega Kolomana - gospodarima Đakova i Đakovštine, tu odmah grade biskupski dvor i prvu katedralu.
 
Freske, monografija i virtualna šetnja kroz đakovačku prvostolnicu PDF Ispis

BIBLIJSKI MOTIVI NA FRESKAMA U ĐAKOVAČKOJ KATEDRALI

Đakovačka katedrala po mnogočemu je izuzetna. Njezino najveće blago su veličanstvene freske s biblijskim motivima. Po njima je đakovačka crkva jedinstvena u Hrvatskoj, a možda i u svijetu. Građena je od 1866. do 1882. godine, u vrijeme velikog biskupa Josipa Jurja Strossmayera. Glavni arhitekti bili su Carl Roesner i Fridrich Schmidt, oba iz Beča. Velike slike po zidovima rađene su u fresko tehnici. Slikari su bili Aleksander Maximilian Seitz i njegov sin Ludwig Seitz, rodom iz Njemačke. Motivi slika uzeti su iz Biblije.

 
Konkatedrala Sv. Petra i Pavla u Osijeku PDF Ispis
Počeci kršćanstva u Mursi (staro ime Osijeka) sežu u 1. stoljeće. Po predaji, tu je kršćanstvo propovijedao učenik svetog Petra i njegov treći nasljednik na papinskoj stolici papa Klement I (91-100). On ovdje utemeljuje biskupsko sjedište. Malo se gradova može dičiti tako drevnom  i časnom tradicijom.

Zatim su, kroz 20 vjekova, mnogi događaji mijenjali lice grada, kršćanstvo satirali ili uskrisivali. Iz dokumenata 14. stoljeća je razvidno, da u gradu (u Tvrđi) postoji crkva i župa. Godine 1525. grad osvajaju Turci. Kršćani su rastjerani ili anonimni. Poslije sloma turske sile 1687. možemo podrobno pratiti rast i razvitak organiziranog crkvenog života u gradu.

Više...