Katedrala u Djakovu
 
Ostale vijesti
Kalendar susreta 2014./2015. PDF Ispis

─ÉAKOVO (TU) - Nadbiskupski ordinarijat ─Éakova─Źko-osje─Źke nadbiskupije izdao je Kaledar susreta za 2014./2015. godinu koji poma┼że pri uskla─Ĺivanju aktivnosti i inicijativa pastoralnoga djelovanja na razli─Źitim podru─Źjima i razinama u Nadbiskupiji. U svom predgovoru, ─Ĺakova─Źko-osje─Źki nadbiskup ─Éuro Hrani─ç isti─Źe: ÔÇ×Zajedni─Źka i neodgodiva zada─ça sustavan je, koordiniran pastoralnoÔÇôkatehetski rad u skladu s prioritetima koje je izrodila Druga biskupijska sinodaÔÇť,

 
Rezultati akcije "Spremni na dobro" Hrvatskog Caritasa PDF Ispis

ZAGREB (TU) - Hrvatski Caritas na tragu svojega poslanja, svjestan te┼íkih ┼żivotnih okolnosti i produbljenja krize koja te┼íko poga─Ĺa osiroma┼íene obitelji, od 10. do 30. lipnja proveo je nacionalnu humanitarnu akciju "Spremni za dobro!", kojom se siroma┼ínim obiteljima u Hrvatskoj ┼żeljelo pomo─çi u nabavi novih ┼íkolskih ud┼żbenika i ┼íkolskog pribora za idu─çu ┼íkolsku godinu, prikupiv┼íi za tu svrhu 350.000 kuna.


U akciji su ÔÇô uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, kao i brojnih hrvatskih ┼żupanija i gradova, a u suradnji s Lidlom Hrvatska i Unijapapirom - prikupljani stari ┼íkolski ud┼żbenici, bilje┼żnice, ─Źasopisi i novine. Prikupljanje je organizirano u osnovnim i srednjim ┼íkolama posljednjih dana nastave, u navedenom razdoblju putem mre┼że od 85 Lidlovih trgovina, odnosno u ┼żupama koje su se odlu─Źile uklju─Źiti u akciju, a tiskovine je preuzimao Unijapapir.

U akciju su se uklju─Źili u─Źenici iz vi┼íe od 300 osnovnih i srednjih ┼íkola iz svih krajeva Hrvatske te brojni gra─Ĺeni koji su svoje tiskovine donosili u Lidlove trgovine. Tijekom akcije prikupljeno je ukupno 400.360 kg tiskovina. Nov─Źanim sredstvima od njihove prodaje Unijapapiru, zajedno s onima od uplata gra─Ĺana na ra─Źun Hrvatskog Caritasa i od poziva na HC-ov donacijski telefon, prikupljen je iznos od 132.215,77 kn.

Lidl Hrvatska je akciji "Spremni za dobro" donirao sredstva od jednotjedne prodaje ambala┼że u svim Lidlovim trgovinama u Hrvatskoj u iznosu 69.834,16 kn. Hrvatski Caritas je pak prikupljenim nov─Źanim sredstvima pridodao 147.950,07 kn te uz to pokrio tro┼íkove provedbe akcije. Tako je stvoren Fond za pomo─ç u nabavi ┼íkolskih knjiga i pribora za osnovno┼íkolce i srednjo┼íkolce iz siroma┼ínih obitelji u kojem je za podjelu putem nad/biskupijskih caritasa krajnjim korisnicima┬á prikupljeno ukupno 350.000,00 kn. Ta su sredstva upu─çena nad/biskupijskim caritasima, koji ─çe ih u pau┼íalnom iznosu od po 350 kn po korisniku iskoristiti za pomo─ç pri nabavi ud┼żbenika i ┼íkolskog pribora za 1000 u─Źenika i u─Źenica u potrebi osnovnih i srednjih ┼íkola diljem Hrvatske.

Budu─çi da su najavljeni mehanizmi pomo─çi lokalne uprave u nabavi ┼íkolskih ud┼żbenika mahom namijenjeni osnovno┼íkolskoj djeci, Hrvatski je Caritas predlo┼żio svojoj mre┼żi da pri odabiru korisnika posveti osobitu pozornost srednjo┼íkolskim u─Źenicima pozivaju─çi nad/biskupijske caritase da, u skladu sa svojim mogu─çnostima, za ovu svrhu izdvoje i vlastita sredstva kako bi se socijalno ugro┼żenoj skupini ┼íkolske djece moglo pru┼żiti ┼íto ravnopravniji pristup stjecanju znanja.

Uz pomo─ç u─Źenicima iz siroma┼ínih obitelji akcijom je Hrvatski Caritas ┼żelio pomo─çi razvijanju svijesti o odgovornosti za stvoreno i skrbi za okoli┼í te mobilizirati zajednicu oko dobra, sna┼żenje zajedni┼ítva, solidarnosti i vjere da zajedno mo┼żemo biti nositelji promjena nabolje, napose za najranjivije dru┼ítvene skupine. Hrvatski Caritas zahvaljuje svima: pojedincima, ustanovama, tijelima dr┼żavne i lokalne uprave kao i hrvatskim medijima koji su poduprli akciju "Spremni za dobro!".

 
Katehetska ljetna ┼íkola za vjerou─Źitelje osnovnih ┼íkola PDF Ispis
SPLIT (IKA) - U Nadbiskupskom sjemeni┼ítu u Splitu po─Źela je 25. kolovoza Katehetska ljetna ┼íkola za vjerou─Źitelje osnovnih ┼íkola u organizaciji Nacionalnoga katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije, Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Tema je ovogodi┼ínje ljetne ┼íkole, koja traje do 27. kolovoza, a koja se ve─ç 14. godinu odr┼żava u Splitu, "Koncilske teme u nastavi vjeronauka". Pozivu na sudjelovanje odazvalo se vi┼íe od 300 kateheta i katehistica iz cijele Hrvatske.

Zna─Źajne koncilske teme kroz prizmu vjeronauka

Susret je po─Źeo molitvom koju su pripremile i predvodile vjerou─Źiteljice O┼á Jesenice, a okupljenima se prvo obratio mr. Josip Peri┼í, voditelj povjerenstva Katehetske ┼íkole, koji je pozdravio splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolita Marina Bari┼íi─ça, predstojnika Nacionalnoga katehetskog ureda HBK prof. dr. Ivicu Pa┼żina kao i sve djelatnike i suradnike ureda, ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje prof. Vinka Filipovi─ça, zamjenika ministra znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. Roka Andri─Źevi─ça, profesore KBF-a u Splitu na ─Źelu s dekanom prof. dr. Antom Mateljanom, predava─Źe i voditelje radionica te sve okupljene vjerou─Źitelje.┬á Upoznavaju─çi sudionike s programom toga stru─Źnog skupa, pojasnio je kako je cilj ovogodi┼ínje katehetske ┼íkole osvijetliti neke zna─Źajnije koncilske teme kroz prizmu vjeronauka u ┼íkoli, a kako je izbor teme odre─Ĺen 50. obljetnicom odr┼żavanja Drugoga vatikanskog koncila, najva┼żnijeg crkvenog doga─Ĺaja pro┼ílog stolje─ça koji svojim dokumentima i smjernicama jo┼í uvijek pokazuje novo lice Crkve. Istaknuo je i da tko i┼í─Źitava koncilske dokumente uvi─Ĺa koliko su jo┼í uvijek aktualni i zahtjevni te uvelike usmjeravaju put Crkve u 20 st. Prof. dr. Ivica Pa┼żin dodao je da su 16 koncilskih dokumenata, konstitucija, dekreta i deklaracija Crkvu otvorili svijetu i svijet pribli┼żili Crkvi. Upravo taj susret Crkve i svijeta simboli─Źno se o─Źituje u vjeronauku u ┼íkoli.

Nadbiskup Bari┼íi─ç kazao je kako je uvijek ugodno i lijepo biti s vjerou─Źiteljima koji nose veliku odgovornost za budu─çe nara┼ítaje i koji vjeruju da mogu intelektualno i duhovno rasti te kako je ponosan ┼íto se ovakav skup ponovno doga─Ĺa u Splitu. Istaknuo je kako je tema zanimljiva jer se Drugi vatikanski koncil, za koji ka┼żu da je pastoralni, jo┼í odvija, a podru─Źja koje obra─Ĺuje va┼żna su i prepoznatljiva u dru┼ítvu. Vjerou─Źiteljima je poru─Źio da su pozvani nastaviti isti rad i aktivnost kao koncilski oci. Izrazio je dobrodo┼ílicu u Split i svima za┼żelio uspje┼ínu ┼íkolu za koju se nada da ─çe im biti ohrabrenje i osvje┼żenje u daljnjem radu.
Uime Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta okupljene je pozdravio prof. dr. Roko Andri─Źevi─ç, koji je istaknuo kako je obrazovanje kamen temeljac dru┼ítva, a njegov najva┼żniji dio su u─Źitelji i profesori od kojih je o─Źekuje stru─Źnost i znanje. Da bi se u tome uspjelo potrebno je neprestano do┼íkolovanje kakvo pru┼ża ljetna katehetska ┼íkola. Pohvalu projektu katehetske ┼íkole te ozbiljnost i trud koji se u nju iz godine u godinu ula┼że kao i teme koje se obra─Ĺuju, uputio je prof. Vinko Filipovi─ç, koji je vjerou─Źiteljima za┼żelio uspje┼ínu narednu ┼íkolsku godinu ispunjenu profesionalnim i duhovnim napretkom, svjesni da svojim svjedo─Źenjem u ┼żivot uvode ono ┼íto je ovom dru┼ítvu najvrjednije, djecu.

Predavanja prvoga dana

Prvog dana ┼íkole, odr┼żana su dva predavanja "Zna─Źaj Drugoga vatikanskog koncila danas" dr. Edvarda Punde, i "Vjeronauk u ┼íkoli kao povla┼íteno mjesto odgoja za dru┼ítvenu odgovornost" prof. dr. Ru┼żice Razum.
Dr. Punda, duhovnik bogoslova CBS-a Split i vi┼íi asistent na katedri fundamentalne teologije na KBF-u u Splitu, sagledao je novost Drugoga vatikanskog koncila koja ┼żivi i danas. Predstavio je Koncil ne samo kao najva┼żniji doga─Ĺaj u Crkvi u 20. st. nego kao doga─Ĺaj Crkve, doga─Ĺaj u kojem je ona izrekla samu sebe i pod vodstvom Duha Svetoga rasla u vjeri. Kao jednu od glavnih ba┼ítina Koncila istaknuo je univerzalnost Crkve i to ┼íto se definirala kao Bo┼żji narod. Predava─Ź smatra da je upravo to da je Crkva Bo┼żji narod, jedna od klju─Źnih stvari za razumijevanje Crkve, njenog odnosa prema svijetu, ali i ┼żivota svakog pojedinca.
Dr. Razum, pro─Źelnica katedre religijske pedagogije i katehetike KBF-a u Zagrebu, podijelila je svoje predavanje na tri dijela. U prvom dijelu rasvijetlila je temeljna usmjerenja i poticaje koji dolaze iz temeljne pastoralne konstitucije Koncila, s obzirom na dru┼ítvenu odgovornost. Naglasila je va┼żnost socijalne dimenzije kao sastavnog dijela evangelizacije i ponovila da koncilski oci isti─Źu va┼żnost anga┼żmana vjernika laika u borbi za pravdu, pravi─Źnost, solidarnost i borbi protiv siroma┼ítva. U drugom dijelu naglasak je stavljen na sustav odgoja i obrazovanja, a kriti─Źki se osvrnula na ─Źinjenicu da ┼íkola promi─Źe obrazovna na─Źela koja se protive temeljnim vrijednostima cjelovitoga razvoja ─Źovjeka. U tre─çem dijelu predavanja govorila je o vjeronauku kao jednom od glavnih predmeta koji pridonosi odgoju za dru┼ítvenu odgovornost. Vjerou─Źiteljima je dala smjernice oko kojih bi se trebali vi┼íe zalagati, poput odgoja za pravednost i solidarnost, odgoja za toliko potreban mir i odgoja za o─Źuvanje okoli┼ía.

Nakon predavanja, koja su bila popra─çena i dinami─Źnom raspravom, uslijedio je rad u skupinama na ─Źetiri teme: "Vjeronauk u izgradnji vjerske slobode (Dignitatis humanae)"; "Liturgija je srce Crkve (W. Kasper); Vjeronauk i njegov doprinos liturgiji Crkve (Sacrosanctum concilium)"; "Vjeronauk kao neizostavni dio kr┼í─çanskog odgoja (Gravissimum educatiomis)"; "Gaudium et spes kao charta kr┼í─çanskog humanizma. Odgoj za dru┼ítvene vrijednosti u nastavi vjeronauka". Prvoga dana zajedni─Źko euharistijsko slavlje predvodio je mons. ─Éuro Hrani─ç, ─Ĺakova─Źko-osje─Źki nadbiskup i predsjednik Vije─ça HBK za katehizaciju.

Uloga laika u ┼żivotu Crkve danas

Drugog dana Katehetske ljetne ┼íkole u Nadbiskupskom sjemeni┼ítu u Splitu, 26. kolovoza, organizatori su u sklopu teme ┼íkole "Koncilske teme u nastavi vjeronauka", govorili o konkretnoj ulozi laika u ┼żivotu Crkve danas, s posebnim naglaskom na Hrvatsku.

Predavanje "Crkva i njezino slu┼żenje svijetu. Promi┼íljanja o pozivu i poslanju vjernika laika u Crkvi", odr┼żao je dr. Stjepo Bartulica, povjerenik predsjednika RH za pitanja vjerskih zajednica i vi┼íi asistent na Hrvatskome katoli─Źkom sveu─Źili┼ítu. Istaknuo je da je u crkvi mnogo slu┼żbi koje ne trebaju obavljati sve─çenici, redovnici i redovnice ve─ç upravo laici te kako Hrvatska ima puno aktivnih i dru┼ítveno anga┼żiranih vjernika s kojima se mo┼że ponositi, no kako velika ve─çina i dalje ostaje pasivna. Kroz svoje predavanje dr. Bartulica je okupljene poku┼íao potaknuti na razmi┼íljanje o tri stvarnosti prisutne u Hrvatskoj. Prvo je govorio o op─çem relativizmu, koji je papa u miru Benedikt XVI. nazivao diktaturom relativizma u kojem la┼ż i istina imaju jednaka prava. Tako u javnom prostoru postoje izjave koje nisu odraz stvarnosti no ljudi to ne primje─çuju niti se kriti─Źki osvr─çu, ve─ç plasirane informacije uzimaju zdravo za gotovo. Posljedice moralnog relativizma jo┼í nisu vidljive, no sa sobom nosi velike dru┼ítvene probleme. Predava─Ź smatra da je stanje relativizma dugoro─Źno neodr┼żivo te u promjeni takvog stanja vidi va┼żnu ulogu laika. Drugo, osvrnuo se na povr┼ínost kojoj je pridonijela era brzog protoka vrlo kratkih informacija. Ta kultura dovela je do gubitka interesa za dublju analizu, do smanjenja interakcije me─Ĺu najbli┼żima te cilja na osje─çaje, a ne na intelekt. Sve to, uklju─Źuju─çi op─çi pozitivizam i odbacivanje naravnog zakona kao temelja ljudskih prava, utje─Źe na na┼íu percepciju stvarnosti i dovodi do zbunjenosti oko ljudskih prava. Tre─ça karakteristika suvremenog dru┼ítva je defetisti─Źko raspolo┼żenje, ┼íto je stanje svijesti u kojem nam se poru─Źuje da je gotovo nemogu─çe promijeniti stvari u dru┼ítvu, a to je, ako ljudi povjeruju, vrlo opasno. Smatra da se upornim, strpljivim i marljivim radom stvari mogu mijenjati na bolje.

Izlaganje "Pravo na neometani hod prema istini. O vjerskoj slobodi u suvremenom dru┼ítvu" odr┼żao je doc. dr. ┼áimo ┼áok─Źevi─ç, sveu─Źili┼íni profesor na KBF-u u Osijeku. Kroz predavanje su ga vodile dvije misli. Prava je da je pravo na vjersku slobodu povezano s traganjem za istinom ljudskog bitka koja se nalazi u naravi svakog ─Źovjeka. Smatra da na tu istinu treba odgovoriti tako da se uka┼że na neke pojave u ljudskom dru┼ítvu koje ometaju na┼í hod prema istinu. Druga misao vodilja suprotstavlja se prvoj, a odnosi se na izreku pjesnika T. Eliota da ljudska vrsta ne mo┼że podnijeti mnogo stvarnosti. Predavanje je podijelio na dva dijela. U prvom je govorio o temeljnim principima moderne lai─Źke dr┼żave kojim bi se trebala jam─Źiti vjerska sloboda, a u drugome se osvrnuo na suvremene zapreke koje ometaju hod prema istini. Tako je analizirao teokratske re┼żime, nacionalne Crkve, religije od posebnog zna─Źenja za naciju, razne oblike me─Ĺureligijske suradnje i proaktivnu slogu, a posebno se osvrnuo na stanje u Hrvatskoj. Tako─Ĺer, istaknuo je va┼żnost slobode savjesti kao i sve ─Źe┼í─çu pojavu zamiranja savjesti kojoj pridonosi gotovo nametnuti mentalni sklop utopijskog uma. Njegova obilje┼żja su ┼żelja za kona─Źnim rje┼íenjem svih problema, zasniva se na idealu koji je imun na pobijanje, stvaranje umjetne urotni─Źke skupine za koju se smatra manje vrijednom i gu┼íenje vjerske slobode. Predava─Ź smatra da je jedina istinska oporba djelovanju utopijskog uma je stvarna Crkva koja provodi djela pravde i ljubavi, a veliku va┼żnost vidi u vjernicima laicima.

Nakon predavanja uslijedio je rad u skupinama na teme: "Vjeronauk u izgradnji vjerske slobode (Dignitatis humanae)"; "Liturgija je srce Crkve. (W. Kasper). Vjeronauk i njegov doprinos liturgiji Crkve (Sacrosanctum Concilium)"; "Vjeronauk kao neizostavni dio kršćanskog odgoja (Gravissimum educatiomis)"; "Gaudium et spes kao charta kršćanskog humanizma. Odgoj za društvene vrijednosti u nastavi vjeronauka".

"Znakovi vremena"

Vrhunac drugog dana ali i cijelog programa ┼íkole bio je okrugli stol "'Znakovi vremena' nakon pedeset godina od Koncila", na kojem su gostovali teolog dr. Drago ┼áimund┼ża, novinar Josip Jovi─ç i ravnateljica ┼íkole mr. Zdenka Barovi─ç, a koji je moderirala dipl. katehistica Helena Balaji─ç. Gosti su poku┼íali zajedni─Źki odgonetnuti kako da ─Źovjek, u vremenu u kojem se relativizira sve, a ponajprije temeljne vrijednosti kao ┼íto su ljudsko dostojanstvo, obitelj, vjera, sloboda, prijateljstvo, konkretno ostvari svoj vlastiti aggiornamento o kojem govori Drugi vatikanski koncil. Dr. ┼áimund┼ża govorio je o temeljnim izri─Źajima Koncila i njihovim ostvarenjima tada i danas, te je razmi┼íljao o tome ┼íto ┼żeli Krist od Crkve u dana┼ínjem svijetu. Jovi─ç se osvrnuo na temeljne pote┼íko─çe Crkve i njezina govora u javnosti i kako je mogu─çe da se tako ─Źesto govor Crkve ne prepoznaje kao unutardru┼ítveni govor u na┼íoj domovini, kao stalno tra┼żenje prostora za dijalog, nego kao mije┼íanje Crkve u politiku. Mr. Barovi─ç podijelila je vlastitu ocjenu djelovanja Crkve, po vjeronauku u ┼íkoli, unutar sustava odgoja i obrazovanja i o sve rasprostranjenijem stavu da se o vjerou─Źiteljima govori i pi┼íe kao o "parazitima hrvatskoga dru┼ítva". Nakon razgovora publika je imala priliku postavljati pitanja gostima. Susret su svojim pjevanjem obogatili Vokalisti Salone. Okruglim stolom zavr┼íio je program drugog dana Katehetske ljetne ┼íkole, kojeg su molitvom animirale vjerou─Źiteljice iz ─Éakova─Źko-osje─Źke nadbiskupije. 
Predstavljen prvi nosa─Ź zvuka MPS "Baje" PDF Ispis

IVANOVAC (TU) ÔÇô U ┼żupi sv. Rozalije u Ivanovcu, 24. kolovoza predstavljen je prvi nosa─Ź zvuka "Dado moj" na kojemu je 12 pjesama u izvedbi Mu┼íke pjeva─Źke skupine "Baje" pri Katoli─Źkom glazbenom dru┼ítvu Sv. Cecilija iz Ivanovca. Sve─Źano je predstavljanje po─Źelo ve─Źernjim euharistijskim slavljem koje je u ┼żupnoj crkvi Sv. Rozalije predvodio ┼żupnik, ─Źepinski dekan i predsjednik KGD-a Andrija Vrbani─ç, a uz vjernike i ─Ĺakona Kre┼íimira ┼áafa misi su pribivale pjeva─Źke skupine iz Koritne, Velimirovca, Tenje, Ke┼íinaca i Antunovca, dok su ÔÇ×BajeÔÇť pjevanjem animirale slavlje.

 
Na misi sudionici manifestacije ÔÇ×Slovaci do DrlakuÔÇť PDF Ispis

JOSIPOVAC PUNITOVA─îKI (TU) - Na misnom slavlju u crkvi sv. Mihaela u Josipovcu Punitova─Źkom, filijalnoj crkvi punitova─Źke ┼żupe, u subotu 23. kolovoza nazo─Źili su sudionici folklorne manifestacije ÔÇ×Slovaci do DrlakuÔÇť. Manifestacija okuplja slova─Źka i hrvatska kulturno-umjetni─Źka dru┼ítva, napose goste iz Slova─Źke, FS Vra┼ítec - senior iz Dubice nad Vahom. Uz doma─çi SKUD gostovala su i slova─Źka dru┼ítva iz Jurjevca Punitova─Źkog i Markovca te hrvatska dru┼ítva iz ┼áaptinovaca, Semeljaca, Punitovaca i Satnice ─Éakova─Źke.

 
Molitva za stradalnike i ┼żrtve logora Krndija PDF Ispis

KRNDIJA (TU) - Na Europski dan sje─çanja na ┼żrtve svih totalitarnih i autoritarnih re┼żima, u subotu, 23. kolovoza ─Źlanovi Njema─Źke narodnosne zajednice Zemaljske udruge Podunavskih ┼ávaba u Hrvatskoj - Ogranak ─Éakovo i Gradski odbor HDZ-a ─Éakovo prisjetili su se kod spomenika na groblju sela Krndije molitvom, polaganjem vijenca i paljenjem svije─ça stradalnika i ┼żrtava logora Krndija te svih ┼żrtava komunisti─Źkog, nacional-socijalisti─Źkog i fa┼íisti─Źkog re┼żima, kao i svih ┼żrtava koje su dale svoj ┼żivot za stvaranje demokratske, slobodne i samostalne domovine nam Hrvatske.

 
Premje┼ítaji i slu┼żbe sve─çenika i redovnika u 2014. PDF Ispis
 
─ÉAKOVO (TU) - Nadbiskup ─Ĺakova─Źko-osje─Źki, mons. ─Éuro Hrani─ç uputio je nove dekrete:

┼Żupnici i ┼żupni upravitelji

Vl─Ź. Dinko Kalmar
danom 20. kolovoza 2014. imenovan je ┼żupnim upraviteljem ┼Żupe sv. Marije Magdalene u Lu─Źu.

Vl─Ź. Krunoslav Karas danom 20. kolovoza 2014. imenovan je ┼żupnim upraviteljem ┼Żupe Uzvi┼íenja sv. Kri┼ża u Branjinom Vrhu.

 
Skupno vjen─Źanje zaru─Źnika romske nacionalnosti PDF Ispis

VAJSKA (TU) - U ┼żupnoj crkvi sv. Jurja u Vajskoj, u subotu 23. kolovoza 2014. ┼żupnik Vinko Cvijin uprili─Źio je crkveno vjen─Źanje za osamnaest parova romske nacionalnosti. Sve─Źanu povorku┬á zaru─Źnika i njihovih kumova ┼żupnik je uveo u crkvu. Osamnaest parova okupljeno oko oltara, zajedno je izreklo ┼żenidbenu privolu te pru┼żaju─çi jedno drugome desnu ruku, svatko ponaosob, obe─çao je vjernost svome bra─Źnom drugu u dobru i zlu.
 
Zaklju─Źni dan Katehetske ljetne ┼íkole za vjerou─Źitelje i vjerou─Źiteljice u srednjim ┼íkolama PDF Ispis
ZAGREB (IKA) - Drugi, zaklju─Źni dan Katehetske ljetne ┼íkole za vjerou─Źitelje i vjerou─Źiteljice u srednjim ┼íkolama, u petak 22. kolovoza po─Źeo je euharistijskim slavljem koje je u crkvi Pohoda Bla┼żene Djevice Marije na zagreba─Źkom Dolcu predvodio ─Ĺakova─Źko-osje─Źki nadbiskup i predsjednik Vije─ça HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju ─Éuro Hrani─ç, a zavr┼íio zaklju─Źnom rije─Źi i raspravom vjerou─Źitelja o aktualnim izazovima i problemima s kojima se susre─çu u radu u svojim ┼íkolama. U radnom dijelu odr┼żana su dva predavanja te radionice po skupinama koje je objedinila tema "Film i novi digitalni mediji u nastavi vjeronauka".
 
Peta obljetnica izgradnje i posvete prvoga Sch├Ânstattskog sveti┼íta PDF Ispis
MALA SUBOTICA (IKA) - U Maloj Subotici kod ─îakovca u subotu 23. kolovoza cjelodnevnim duhovnim programom proslavljena je peta obljetnica izgradnje i posvete prvoga Sch├Ânstattskog sveti┼íta Majke Triput Divne u Hrvatskoj te je odr┼żana domovinska proslava 100. obljetnice samog Pokreta koji je utemeljio njema─Źki palotinac o. Josef Kentenich.
 
Stranica 1 od 318