Katedrala u Djakovu
 
Ostale vijesti
Blagdan sv. Jurja u Petrovaradinu PDF Ispis
PETROVARADIN (TU) - Župa svetog Jurja mučenika u Petrovaradinu u Srijemskoj biskupiji organizirala je 23. travnja proslavu svoga zaštitnika. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Zdravko Čabrajac, župnik župe u Čereviću, uz koncelebraciju dekana Petrovaradinskog dekanata preč. Tomislava Kovačića i mjesnog župnog upravitelja preč. Marka Loša i vlč. Marka Lončara, župnika župe Srijemski Karlovci i vlč. Stjepana Barišića, župnika župe Petovaradin 2 i vlč. Ivana Rajkovića, studenta postdiplomskih studija u Rimu, uz nazočnost đakona Jozefa Demana. Euharistijsko slavlje pjesmama svetom Juraju uzveličala je grupa pjevača iz triju župa u Petrovaradinu.
 
Blagoslov kapelice u sklopu manifestacije "Od Đurđeva do Markova" PDF Ispis
DRAGANOVCI (TU) - U sklopu manifestacije "Od Đurđeva do Markova", kojoj je cilj obnoviti nekadašnje običaje u istočnom dijelu Slavonije i zapadnog Srijema, na Uskrsni ponedjeljak 21. travnja blagoslovljena je novouređena kapela Uzašašća Gospodnjega u Draganovcima, koja je obnovljena u zajedničkom projektu Povijesno-športskog društva "Hrvatski sokol", Vinkovačkih šokačkih rodova i Udruge "Naši Borinci", uz potporu Župe Presvetoga Srca Isusova i župnika vlč. Roberta Farkaša. Obnovom kapelice koja je zapravo treća sagrađena na tom mjestu, vjernici Borinačkog naselja žele udahnuti život tom povijesnom mjestu. Istraživanjem su utvrdili kako je na tom mjestu bilo naselje, a prvi zapis koji spominje toponim Draganovci datira iz 1413.
 
Zavjetni dan bl. Ivanu Pavlu II. PDF Ispis
SLAVONSKI BROD (TU) - Zavjetni dan bl. Ivanu Pavlu II., koji se u Župi sv. Dominika Savija na Koloniji u Slavonskom Brodu već dvije godine slavi svakog 22. u mjesecu bio je u utorak 22. travnja posebno svečan jer se župna zajednica pripremala za proglašenje svetim bl. Ivana Pavla II. Večernje euharistijsko slavlje na vanjskom oltaru, gdje se nalazi kip bl. Ivana Pavla II. po prvi je puta u toj župi predvodio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u koncelebraciji dvadesetak svećenika, među kojima domaći župnik Josip Filipović te slavonskobrodski dekan Ivan Lenić, derventski dekan Marko Hrskanović i Nikola Stupjak grkokatolički dekan.
 
Nadbiskup krstio troje djece u župi Podcrkavlje PDF Ispis

PODCRKAVLJE (TU)
- Uskrsni ponedjeljak bio je u Župi sv. Ivana apostola u Podrckavlju ove godine posebno svečan. Tijekom misnog slavlja nadbiskup mons. Đuro Hranić krstio je troje djece, među kojima i Teu, šesto dijete Marice i Ljudevita Laškaja. U toj župi od listopada prošle godine to je već treće krštenje petog ili šestog djeteta, a župa je poznata po velikom broju djece i mladih. Ohrabrivši roditelje krštenika, nadbiskup je naglasio kako im vjera u Krista Uskrsloga daje snage i hrabrosti da ne gledaju prizemnim očima na stvarnost života, nego su unatoč teškoćama života spremni na žrtvu, svjesni da su im djeca najveće blago.
 
Emaus u Krndiji PDF Ispis

KRNDIJA (TU) - U crkvi Našašća Svetog Križa Krndiji, malom mjestu župe Punitovci s dvadesetak domaćinstava i šezdesetak stanovnika, i ove je godine na Uskrsni ponedjeljak 21. travnja održano misno slavlje, koje je pred brojnim vjernicima punitovačke župne zajednice predvodio župnik mr. Đurica Pardon. U uvodnoj riječi župnik je naglasio da je velik odaziv vjernika dokaz ljubavi i vjere prema uskrslome Kristu te posebno pozdravio one koji su i po nekoliko kilometara došli u Krndiju pješice. Pozdravio je i bivše stanovnike ovog sela, kao i potomke Nijemaca, odnosno Podunavskih švaba iz drugih mjesta, posebno iz Đakova.

 
Vazmeno bdijenje i Uskrs u Srijemskoj Mitrovici PDF Ispis
SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Blagoslovom ognja te ukrašavanjem i paljenjem uskrsne svijeće započelo je 19. travnja u srijemskomitrovačkoj prvostolnici vazmeno bdijenje koje je predvodio srijemski biskup Đuro Gašparović, uz sudjelovanje mons. Eduarda Španovića, župnika, dekana, začasnog kanonika i generalnog vikara, vlč. Željka Štimca, župnog vikara i gosta vlč. Ivice Zrne. Nakon svečane procesije ulaska u katedralu i paljenja svijeća vjernika, vlč. Zrno ispjevao je vazmeni hvalospjev Exultet uskrsnoj svijeći. Uslijedila služba riječi tijekom koje su ponovno zazvonila sva zvona srijemskomitrovačke katedrale, a Katedralni zbor “Sveta Cecilija” zapjevao pjesmu Slave.
 
Smotra pučke popijevke u Podcrkavlju PDF Ispis
PODCRKAVLJE (TU) - Treća u nizu Smotra pučke popijevke - uskrsne pjesme održana je u ponedjeljak 21. travnja u župnoj crkvi sv. Ivana apostola u Podcrkavlju kod Slavonskog Broda. U ime organizatora, domaće župe i KUD-a „Krešimir Šimić“, pozdravnu je riječ uputio predsjednik KUD-a Antun Tomić, dok je program vodila mlada župljanka Manuela Matijević. U gotovo sat vremena župnom se crkvom orila pjesma dvjestotinjak sudionika, članova KUD-a i župnih zborova iz općine Podcrkavlje i okolice.
 
Svetkovina Uskrsa u središnjoj vinkovačkoj crkvi Sv. Euzebija i Poliona PDF Ispis

VINKOVCI (TU) - Na svetkovinu Uskrsa u središnjoj vinkovačkoj crkvi Sv. Euzebija i Poliona domaći župnik mons. Tadija Pranjić predvodio je jutarnju misu s obredom uskrsnog blagoslova jela. „Danas slavimo najveću svetkovinu, najveći blagdan katoličke vjere, blagdan Kristova uskrsnuća, njegove proslave nakon dugoga i teškog Križnoga puta kroz koji je prošao noseći na svojim ramenima teško drvo križa. Danas su diljem katoličkoga svijeta crkve prepune vjernika koji su došli izraziti svoju radost što se ostvarilo ono što je Isus svojim učenicima govorio još za svoga ovozemaljskoga života, a što su razumjeli nakon njegova uskrsnuća: da će zaista biti razapet, umrijeti na križu i treći dan uskrsnuti. Tako je ovo uskrsno jutro krenulo u povijest ljudske civilizacije“, rekao je u propovijedi mons. Pranjić.

 
Svetkovina Uskrsa u Đakovu PDF Ispis

ĐAKOVO (TU) – „Raspeti Isus Nazarećanin je uskrsnuo. Svetkovina njegova Uskrsnuća nam poručuje da je smrt pobijeđena. Zadnja riječ o ljudskom životu nije zato na groblju. Bog ne dopušta da propadne čovjek, jer on je stvorenje njegove ljubavi. A već naša ljudska ljubav i zajedništvo s voljenom osobom ne prestaju njezinom smrću. To još više vrijedi za Boga koji ne poznaje niti za njega vrijede bilo kakve granice: povijesne, nacionalne, vremenske. Zajedništvo s Bogom ne može ništa ograničiti niti ga uništiti. Pa niti smrt“, rekao je nadbiskup Đuro Hranić, uvodeći na svetkovinu Uskrsa u svečano misno slavlje u đakovačkoj prvostolnici sv. Petra.

 
Uskrs u osječkoj konkatedrali PDF Ispis

OSIJEK (TU) - Svečanu uskrsnu misu u osječkoj je konkatedrali Sv. Petra i Pavla, apostola 20. travnja predvodio đakovačko-osječki nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić u zajedništvu s domaćim župnikom mons. Adamom Bernatovićem, tajnikom Nadbiskupskog ordinarijata Marijom Brkićem, župnim vikarom Dragom Markovićem i đakonom Dejanom Henčićem. Nadbiskup Srakić poškropio je vjernike blagoslovljenom vodom, kao podsjetnik na vlastito krštenje i obnovu krsnih zavjeta.

 
Stranica 1 od 288