Katedrala u Djakovu
 
Ostale vijesti
Svetkovina Uskrsa u Đakovu PDF Ispis

ĐAKOVO (TU) – „Raspeti Isus Nazarećanin je uskrsnuo. Svetkovina njegova Uskrsnuća nam poručuje da je smrt pobijeđena. Zadnja riječ o ljudskom životu nije zato na groblju. Bog ne dopušta da propadne čovjek, jer on je stvorenje njegove ljubavi. A već naša ljudska ljubav i zajedništvo s voljenom osobom ne prestaju njezinom smrću. To još više vrijedi za Boga koji ne poznaje niti za njega vrijede bilo kakve granice: povijesne, nacionalne, vremenske. Zajedništvo s Bogom ne može ništa ograničiti niti ga uništiti. Pa niti smrt“, rekao je nadbiskup Đuro Hranić, uvodeći na svetkovinu Uskrsa u svečano misno slavlje u đakovačkoj prvostolnici sv. Petra.

 
Uskrs u osječkoj konkatedrali PDF Ispis

OSIJEK (TU) - Svečanu uskrsnu misu u osječkoj je konkatedrali Sv. Petra i Pavla, apostola 20. travnja predvodio đakovačko-osječki nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić u zajedništvu s domaćim župnikom mons. Adamom Bernatovićem, tajnikom Nadbiskupskog ordinarijata Marijom Brkićem, župnim vikarom Dragom Markovićem i đakonom Dejanom Henčićem. Nadbiskup Srakić poškropio je vjernike blagoslovljenom vodom, kao podsjetnik na vlastito krštenje i obnovu krsnih zavjeta.

 
Vazmeno bdijenje u Đakovu PDF Ispis

ĐAKOVO (TU) – Blagoslovom ognja, ukrašavanjem i paljenjem uskrsne svijeće započelo je u đakovačkoj prvostolnici vazmeno bdijenje, koje je uz velik broj svećenika predvodio nadbiskup Đuro Hranić. Nakon svečane procesije i paljenja svijeća vlč. Josip Levaković ispjevao je vazmeni hvalospjev Exultet uskrsnoj svijeći te je uslijedila služba riječi tijekom koje su ponovno zazvonila sva zvona đakovačke katedrale, a Katedralni zbor zapjevao pjesmu Slave.

Obraćajući se okupljenim vjernicima, nadbiskup je u homiliji istaknuo da uskrsnuće nije nekakav čudesni događaj iz prošlosti,

 
Vazmeno bdijenje u osječkoj konkatedrali PDF Ispis

OSIJEK (TU) - Vazmeno bdijenje u osječkoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla, 19. travnja predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić te je sakramente kršćanske inicijacije podijelio ovogodišnjim katekumenima; njih 43 primilo je krštenje, pričest i krizmu, a petero mlađih samo krštenje. Koncelebrirao je župnik i dekan Osječkog zapadnog dekanata, mons. Adam Benatović, tajnik Nadbiskupskog ordinarijata Mario Brkić, dr. Zvonkom Pažin koji je pripremao ovogodišnje katekumene te župni vikar Drago Marković, a posluživao je đakon Dejan Henčić.

 
Misa večere Gospodnje u đakovačkoj prvostolnici PDF Ispis

ĐAKOVO (TU) – Kako nas večeras sve obuzima posebno raspoloženje! Iako u svakoj misi vršimo spomen Isusove večere, na Veliki četvrtak taj je spomen-čin povezan s časom i danom ustanove euharistije. Večeras se sjedinjujemo s Isusom i njegovim učenicima koji su oko njega za stolom. To je Isusova posljednja večera i on u tom trenutku prije smrti ostavlja im svoju oporuku: ostavlja nam zapovijed ljubavi“, rekao je nadbiskup Đuro Hranić, predvodeći na Veliki četvrtak Misu večere Gospodnje u đakovačkoj prvostolnici. U koncelebraciji je bio veći broj svećenika, među kojima generalni vikar mons. Ivan Ćurić,

 
Misa večere Gospodnje u osječkoj konkatedrali PDF Ispis

OSIJEK (TU) - Đakovačko-osječki nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić predvodio je na Veliki četvrtak, 17. travnja Misu večere Gospodnje u osječkoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla te oprao noge dvanaestorici muževa, koji su sa svojim obiteljima redoviti na misnim slavljima i aktivni u životu ove konkatedralne župe. Uz nadbiskupa Srakića koncelebrirao je župnik i dekan Osječkog zapadnog dekanata, mons. Adam Bernatović, tajnik Nadbiskupskog ordinarijata, vlč. Mario Brkić, župni vikar Drago Marković, a posluživao je đakon Dejan Henčić.
 
Misa posvete ulja u đakovačkoj prvostolnici PDF Ispis

ĐAKOVO (TU)
– "Kako je snažno, lijepo i bremenito iskustvo Velikoga četvrtka u našoj prvostolnici sv. Petra apostola! Na dan ustanove svećeništva i euharistije okuplja se ovdje u majci svih crkava i sjedištu Nadbiskupije na euharistijskom slavlju posvete ulja čitav naš prezbiterij: svi naši dijecezanski svećenici i svi redovnici. Oko biskupa, kao vidljivog znaka svoga jedinstva i zajedništva, okupljaju se pastiri u ime Dobroga Pastira, Velikog svećenika, svoga Gospodina i Učitelja, koji je položio život svoj za svoju braću i prijatelje", rekao je nadbiskup Đuro Hranić, uvodeći na Veliki četvrtak u Misu posvete ulja, kojoj je nazočilo oko 150 svećenika.
 
Uskrsno čestitanje na KBF-u u Đakovu PDF Ispis

ĐAKOVO (TU) - U svečanoj Dvorani biskupa Mandića Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice 16. travnja održana je uskrsna čestitka na kojoj su sudjelovali studenti laici, bogoslovi, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Đuro Hranić, vodstvo Fakulteta predvođeno dekanom prof. dr. Perom Aračićem i prodekanima, ostalim profesorima i djelatnicima fakulteta i studenskog doma te poglavarima bogoslovnog sjemeništa.

Pozdravljajući nazočne, dekan Aračić uputio je nekoliko riječi o ljudskim problemima i nedaćama koje ga snalaze u životu, kako te probleme podnosi i gdje može skrenuti ako ne slijedi pravi uzor.
 
Župljani Župe sv. Mihaela hodočastili u Aljmaš PDF Ispis

OSIJEK/ALJMAŠ (TU) - Župljani osječke Župe sv. Mihaela, arkanđela pod vodstvom župnika, preč. Ivana Vidakovića tradicionalno su i ove godine na Veliku srijedu, 16. travnja hodočastili u Nadbiskupijsko svetište Gospe od Utočišta u Aljmašu. Tijekom puta do Aljmaša molila se žalosna krunica, a potom je, unatoč oblačnom vremenu, vjetru, pa i kapima kiše, hodočašće nastavljeno pobožnošću Križnoga puta na aljmaškoj Kalvariji. Hodočasnici su naizmjence nosili križ od postaje do postaje, promišljali o Isusovu križnom putu i molili za snagu i ohrabrenje u nošenju vlastitih životnih križeva.

 
Ponovno postavljen "crni križ" PDF Ispis

SLAVONSKI BROD (TU) - U Slavonskom Brodu je na Veliku srijedu, 16. travnja ponovno postavljen „crni križ“, koji je prošle s istoga mjesta bio polomljen, ukraden i nikada nije pronađen. Na inicijativu župljana, bračnog para Mije i Nade Božić, koji su uložili sredstva i trud,  križ je ponovno postavljen, a  blagoslovio ga je domaći župnik Ivan Lenić, slavonskobrodski dekan. „Prisutnost Kristova križa na javnom mjestu, napose u sredini koja se deklarira kršćanskom, ima višestruko značenje“, rekao je župnik i pojasnio da križ sažima u sebi ispovijest vjere i zahvalnosti, svjedoči kršćanske korijene i tradiciju te ostaje mjestom sabiranja snage i nadahnuća u temeljima kojih je ljubav do potpunoga darivanja, do umiranja.
 
Stranica 1 od 287