U brojnim župama Đakovačko-osječke nadbiskupije 11. veljače proslavljen je blagdan Gospe Lurdske te Svjetski dan bolesnika. Donosimo izvješća naših dopisnika iz Osijeka, Slavonskog Broda, Petrijevaca i Sikirevaca.

OSIJEK – „Često su naši domovi, naše bolnice i drugi oblici brige za bližnje mjesta kršćanske ljubavi i brige za bližnjega. Ima doista herojskih duša koje zdušno brinu o svojim bližnjima, kako članovima obitelji, tako i o nepoznatim osobama. 'Majko, evo ti sina!', zazovimo u teškim trenutcima onu koju nam je Isus, liječnik duša, povjerio za brižnu majku“, rekao je mons. Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup u miru, predvodeći 11. veljače u Osijeku kod kapucina središnje euharistijsko slavlje blagdana Gospe Lurdske i Svjetskoga dana bolesnika.

Misu su suslavili Dario Hrga, tajnik Nadbiskupskog ordinarijata, Vladimir Mikrut, svećenik u miru i fra Anto Pervan, OFMCap, gvardijan Kapucinskoga samostana sv. Jakova, koji je naposljetku slavlja zahvalio nadbiskupu Srakiću što niz godina predsjeda slavljem na blagdan Gospe Lurdske osnažujući riječima i svojom prisutnošću bolesne, članove njihovih obitelji, zdravstvene radnike i sve vjernike. Slavlje je pjevanjem uveličao crkveni zbor uz orguljsku pratnju s. Franciske Gjonaj, a središnjoj je proslavi prethodila devetnica, od 2. do 10. veljače, uz večernju molitvu krunice i misu s predslaviteljem Marinom Kneževićem.

U homiliji nadbiskup je podsjetio na pismo pape Franje u povodu Svjetskoga dana bolesnika te istaknuo kako se Dan bolesnika iznimno dobro uklapa u blagdan Lurdske Gospe. Rekao je kako su među glavnim obilježjima Lurda obraćenja, napose u sakramentu ispovijedi, i bolesnici kojih je na desetke tisuća godišnje: „Danas slavimo blagdan i Svjetski dan bolesnika pa je dolično upravo o tome progovoriti jer su Lurd i bolesnici gotovo postali sinonimi.“

Promišljajući o problemu bolesti, trpljenja, smrti, bolesnikovom teškom stanju i ulozi crkvene zajednice u brizi za bolesnike kroz materijalnu i duhovnu brigu, propovjednik je razložio: „Bolesnik je siromah, on osjeća da je lišen velikog dobra - zdravlja. On leži u bolnom stanju ovisnosti, gubi vlastitu samostalnost, prepušten brizi drugih. U bolnici prolazi kroz kušnje bolesti, trpi stanje potčinjenosti, postaje ovisan o stranim ljudima, u uvjetima zajedničkog života, mora se držati pravila, postaje brojka, jedan slučaj. Proučava se slučaj i čini se sve da bi se slučaj riješio. Moramo za to imati razumijevanja, za one koji brinu o nama u bolesti i za njihovo služenje. Isto tako važno je da društvena zajednica čini sve koliko je do nje, kako bi se bolesnicima pružilo pravo služenje i po mogućnosti ozdravljenje. Kuda vodi to poskupljenje lijekova i iz dana u dan skidanje lijekova s popisa zdravstvenog osiguranja? Važno je i mudro zakonodavstvo, ali i odgoj u medicinskoj i profesionalnoj etici. Ali, ni zdravstvena služba nije svemoguća. Naprotiv, njezina moć je ograničena. Toga moramo biti svjesni i kada nas zahvati neka neizlječiva bolest“, rekao je među ostalim nadbiskup Marin.

Na kraju je zaključio: „Crkva danas ne živi u prvim vijekovima ozdravljanja, već postoji drukčiji pristup čovjeku. Isus je prisutan u čovjeku, nije nas napustio – tebe je ostavio za njega. Kršćanska zajednica ne pruža samo bolesnicima sakramente i Kristovu riječ, nego bolesniku pruža Krista vlastitim životom.“ Nevenka Špoljarić

SLAVONSKI BROD

Pod geslom „Naša Gospo Lurdska, zdravlje bolesnih“ proslavljen je u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu, u nedjelju 11. veljače blagdan Gospe Lurdske. U prepunoj franjevačkoj crkvi svečano večernje slavlje uz domaćeg gvardijana fra Klaudija Milohanovića i desetak svećenika predvodio je porečko-pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan. On je u svojoj homiliji podsjetio vjernike na povijesni značaj lurdskih ukazanja i  svetišta u Lurdu.

Dirnut pobožnošću vjernika te procesijom sa svijećama s kipom Gospe Lurdske, koji su nosili učenici Klasične gimnazije „Fra Marijana Lanosovića“ biskup Milovan je iskazao svoju radost na, kako je rekao, živu vjeru puka ovoga, u Domovinskom ratu napaćenog kraja, u kojem je prepoznao i živu nadu za duhovni oporavak. Naglasivši u svojoj homiliji kako Gospa u Lurdu traži molitvu i žrtvu, upozorava, poziva, te sa zabrinutošću naviješta duhovnu propast mnogih, patnju Crkve..., ustvrdio je da je lurdska Marijina poruka trajan poziv svima nama da svim srcem prihvatimo Kristov poziv u Evanđelju te se na Marijinoj strani uključimo u borbu dobra i zla.

„Pozvani smo na iskreno obraćenje srca, dnevnu molitvu, napose krunicu, prihvaćanje pokore... Konačna pobjeda pripada  Bogu, a on će je ostvariti po Mariji. Ustrajmo u dosljednom kršćanskom življenju u molitvi pokori, obraćenju“, rekao je među ostalim biskup Milovan. Citirajući bl. Alojzija Stepinca, biskup je svoju homiliji završio porukom: “Ne klonimo duhom, ustrajno i zahvalimo Bogu za dar vjere i Božjeg prijateljstva, i molimo Mariju da nas ojača u duhovnoj borbi kako bi u punini živjeli kršćanski poziv te u jednostavnosti srca vjerno ustrajali na putu Božjem.“

Svečana je na kraju mise bila procesija sa svijećama uz rijeku Savu. Uz prigodan dar svoju je zahvalu biskupu izrekao gvardijan fra Klaudio, ravnatelj brodske gimnazije.

Blagdanu je prethodila devetnica, koju su ove godine predvodili: prvoga dana na blagdan Svijećnice gvardijan fra Klaudio, drugoga dana župnik i dekan Ivan Lenić, koji je Gospi hodočastio sa svojim župljanima, trećega dana plehanski gvardijan fra Anto Tomas, potom fra Milan Krišto, župnik i gvardijan u Požegi, fra Dragutin Bedeničić, župnik u Osijeku i fra Zoran Bibić, župnik i gvardijan u Našicama.

Slijedila je potom trodnevnica, koju je predvodio dr. fra Danijel Patafta, profesor na katedri crkvene povijesti na KBF-u u Zagrebu. On je promišljajući o prigodnom Božjoj riječi približio i teološki i povijesno lik nam Blažene Djevice Marije – Gospe Lurdske, koja se u franjevačkoj crkvi časti već 126 godina, od kada je iz Lurda donesen i blagoslovljen njezin kip. Kako je zadnji dan trodnevnice bio i blagdan bl. Alojzija Stepinca, fra Danijel je kroz njegov lik progovorio i o crkvenoj povijesti hrvatskog naroda, naglasivši kako je hrvatski narod marijanski narod što pokazuje i to da je Hrvatski sabor u 17. stoljeću Mariju proglasio najvjernijom zaštitnicom Hrvata. Naglasivši da je bl. Stepinac bio čovjek duboke marijanske pobožnosti još od svoje rane mladosti, stavio ga je svima za uzor i putokaz u životu. Brankica Lukačević 

PETRIJEVCI

Svjetski Dan bolesnika svečano je proslavljen u župi Petrijevci u subotu 10. veljače. Na poziv domaćeg župnika Mateja Glavice, svečano misno slavlje u župnoj crkvi predvodio je mons. Ivan Milovan, biskup porečki i pulski u miru. Ovo slavlje bilo je ujedno i završetak devetnice Gospi Lurdskoj koja je obilježena u župi s brojnim sadržajima. Uvodeći u misno slavlje, uz dobrodošlicu biskupu Milovanu, župnik je izrazio radost zbog okupljenog velikog broja župljana, a na osobit način starijih i bolesnih koji redovito ne mogu dolaziti na misna slavlja, ali im je ovom prilikom omogućen prijevoz i dolazak. Zahvaljujući biskupu Milovanu na dolasku, čestitao mu je dvadesetu obljetnicu biskupskog ređenja.

U homiliji mons. Milovan skladno je povezao tri stvarnosti koje su se ovom prilikom povezale u jedno slavlje; Gospu Lurdsku, prisutnost bolesnika i liturgijski spomen blaženog Alojzija Stepinca. Istaknuo je da je poruka Lurda podsjećanje na Isusov evanđeoski poziv na obraćenje jer se približilo Kraljevstvo Božje. ''Oduvijek je Crkva, još od apostolskih vremena kada su za služenje udovica i bolesnika imenovani prvi đakoni, iskazivala blizinu i skrb za bolesne, a to je na osobit način isticao sveti papa Ivan Pavao drugi proglasivši spomendan Gospe Lurdske Svjetskim danom bolesnika'', pojasnio je biskup povijest ovoga dana.

''Događaj Gospina ukazanja prije točno 160 godina u Lurdu bila je jasna poruka neba za ono, ali i za naše vrijeme. Kada se počeo veličati razum i znanost do mjere da je vjera proglašavana suvišnom, Gospa upućuje jasni poziv na povratak Evanđelju. Upravo su bolest i patnja, nastavio je biskup, prilike kada se čovjek oslanja na Boga i postaje svjestan svojih ograničenja, te da bez vjere u Boga jednostavno ne može. Za vjernike u bolesti od velike je važnosti sigurnost da osjećaju kako nisu sami, jer imaju Majku i svoga Boga koji je i sam trpio.“ U nastavku predstavio je i osobu blaženog kardinala Stepinca, istaknuvši kako je on kroz karitativni rad itekako pokazivao blizinu s onima koji trpe. Biskup je potaknuo vjernike na vjerničko prihvaćanje onoga što Crkva pruža kao jedinstvenu pomoć bolesnicima, ističući tako osobito sakrament bolesničkog pomazanja.

Na koncu svete mise nakon blagoslova bolesnika i svih vjernika nekolicina bolesnih župljana pristupila je primanju sakramenta bolesničkog pomazanja. Slavlje je nastavljeno i u župnim prostorima zajedničkim druženjem sa starijima i bolesnima za koje su župljani pripravili bogatu zakusku.

Dan ranije, Dan bolesnika proslavljen je i u filijalnom mjestu Satnica u Domu za stare i nemoćne 'Sveta Katarina', gdje je župnik zajedno sa štićenicima Doma slavio svetu misu i podijelio sakrament pomazanja. M. Glavica / foto: Krunoslav Peulić

SIKIREVCI – JARUGE

U Župi sv. Nikole, biskupa u Sikirevcima te filijali Jaruge, nakon devetodnevne duhovne priprave također je 11. veljače proslavljen blagdan Gospe Lurdske. Kako je toga dana ujedno i Svjetski dan bolesnika, molitve brojnih vjernika bile su usmjerene na ozdravljenje. Tijekom devet dana priprave, svake večeri brojni vjernici molili su za ozdravljenja, utječući se zagovoru Gospe Lurdske. Večernje mise predvodio je umirovljeni svećenik Alojzije Asić. Prije misnih slavlja održavala se prigodna marijanska pobožnost, a vjernici su svakodnevno mogli pristupiti sakramentu ispovijedi. Na koncu misnog slavlja vjernici su molili litanije ispred kipa Gospe Lurdske, koji je još davne 1908. godine donio tadašnji  župnik Pajo Ćaćić, kada je bio na prvom nacionalnom hodočašću u Lurdu.

Tijekom homilija kroz devetnicu vlč. Alojzije Asić ukazao je na posljedice sedam glavnih grijeha kroz primjere starozavjetnih likova iz Biblije, te potaknuo vjernike da se više utječu Majci Mariji i predaju svoj život Gospodinu. Posebno svečano je bilo na sam blagdan, na večernjoj svetoj misi koju je predvodio vlč. Alojzije Asić uz koncelebraciju sikirevačkog župnika Stjepana Šumanovca. U svojoj homiliji vlč. Asić je istaknuo važnost Božje ljubavi prema ljudima i obrnuto. Nakon homilije uslijedila je molitva za bolesnike te je vjernicima podijeljen sakrament bolesničkog pomazanja. Na koncu misnog slavlja uslijedila je procesija sa svijećama po uzoru na procesiju koja se održava u Lurdu. Na kraju devetnice župnik je zahvalio vlč. Asiću na devetodnevnoj duhovnoj pripravi za ovaj blagdan te  svima onima koji su svojim doprinosom pomogli da ova devetnica doživi svoj puni smisao. Marija Lukić

divider