ĐAKOVO (TU) - Od 10. do 13 studenoga u Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu održane su 'godišnje duhovne vježbe'. Ove godine voditelj je bio mons. Stjepan Baloban, profesor socijalnog nauka Crkve na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu i svećenik Zagrebačke nadbiskupije. Sam tijek duhovnih vježbi sastojao se od nagovora, meditacija, euharistijskih slavlja te zajedničkih i osobnih molitava.

Tema vodilja ovih duhovnih vježbi bila je „Svećenik služba „ad intra“ i „ad extra“, a tijekom svojih nagovora mons. Baloban pokušao je predočiti današnju sliku svećeništva, probleme s kojima se svećenik u moderno doba suočava te na koji ih način može rješavati. Tako su neke od tema bile: svećenik budućnosti – jedinstvo u različitosti, svećenik – čovjek otvoren za novo, svećenik i socijalni govor Crkve, socijalne kreposti u životu svećenika – put prema drugom. Osim toga, posebno je bogoslovima stavio na srce kako svećeništvo uvelike ovisi o bogoslovskom životu, gdje se bogoslov ne priprema za život u svećeništvu samo u kapelici, nego u svim životnim situacijama.

Uz mons. Balobana bogoslove je pratio i njihov duhovnik mons. Karlo Višaticki, a na razmatranjima su bili dobrodošli i ostali poglavari te drugi svećenici koji djeluju u središnjim nadbiskupijskim ustanovama. Duhovne vježbe završile su svetom misom Te Deum u kapelici Bogoslovnog sjemeništa. Robert Erk

divider