VINKOVCI (TU) – Vrhunac četverodnevnog posjeta lovačkih rogista iz njemačkog grada Neu-Ulma Vukovarsko-srijemskoj županiji bilo je svečano euharistijsko slavlje u središnjoj vinkovačkoj crkvi Sv. Euzebija i Poliona u nedjelju 12. studenoga. Misu u čast sv. Huberta, zaštitnika lovaca, predvodio je domaći župnik mons. Tadija Pranjić. Sviralo je dvanaestero rogista i rogistica uz glazbenog voditelja Wolfganga Metza, a pjevao je i domaći Mješoviti zbor „Sv. Cecilija“, uz orguljsku pratnju voditeljice Dubravke Vukovarac.

Župnik Pranjić je u izrazu dobrodošlice na hrvatskom i njemačkom jeziku rekao: „Mi Hrvati zahvaljujemo njemačkom narodu, posebice njemačkoj Vladi iz vremena Helmuta Kohla, jer su među prvima, zajedno s Austrijom i Svetom Stolicom, kada je ovdje bilo vrlo teško, priznali Hrvatsku te nas najviše pomagali i u političkom, duhovnom i materijalnom smislu.“ Posebno je zahvalio njemačkom narodu koji je Vinkovcima slao pomoć za bolnicu, ranjenicima, među ostalim invalidska kolica i pomoć u lijekovima. „Izaslanik Njemačke biskupske konferencije Franz Kampaus, biskup Limburga, posjetio je u najtežim trenutcima Vinkovce 1. studenoga 1991. godine. Tada je, zajedno sa mnom, doživio teški artiljerijski napad agresorske vojske na Vinkovce, o čemu je kasnije izvijestio Njemačku biskupsku konferenciju i svjetsku javnost, rekavši da je Hrvatska napadnuta, i da se ovdje ne vodi nikakav građanski rat, nego agresija Srbije i Crne Gore na Hrvatsku“, posvjedočio mons. Pranjić.

Nakon misnog slavlja, tijekom druženja u župnom domu, uz govore domaćina i gostiju razmijenjeni su darovi, a župniku i članovima zbora upućen je poziv za uzvratni posjet Neu-Ulmu, u kojemu lovački rogisti djeluju 63 godine. U Vinkovcima i nekim mjestima Vukovarsko-srijemske županije boravili su na poziv vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića. U subotu 11. studenoga u Središnjem prostoru stalnog etnološkog postava Gradskog muzeja Vinkovci lovački rogisti održali su večernji 'koncert lova', koji su organizirali Vukovarsko-srijemska županija, Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima i Gradski muzej Vinkovci. Snježana Kraljević

divider