ĐURIĆI (TU) - Malo selo Đurići, filijala Župe svetoga Jakova, apostola iz Gunje, u subotu 11. studenoga radovala se krštenju Luke, šestog djeteta Marijana i Ivane Jurić. Večernje misno slavlje tom je prigodom predvodio nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić. Na početku misnog slavlja nadbiskupa je pozdravio župnik Ivan Živić, koji je istaknuo kako selo Đurići broji 207 stalnih stanovnika. „Zbog toga što nas je sve manje, naša je radost veća što ćete danas sakramentom krštenja uvesti u zajednicu Crkve jednoga našega novoga člana – šesto dijete, malog Luku u obitelji Marijana i Ivane Jurić“, rekao je župnik, zahvalivši nadbiskupu za dolazak i što svoju pastirsku brigu pokazuje jednako i  prema malima i prema velikima.

U svojoj homiliji nadbiskup je protumačio prispodobu o mudrim i ludim djevicama, ohrabrivši vjernike da ulje vjere i ljubavi uvijek iznova nadolijevaju na nedjeljnom susretu s Bogom. Nadbiskup se pitao za koga smo se u ratu borili i pobijedili, ako ćemo sada poraziti sami sebe time što smo zatvoreni novom životu, a samo zbog uskogrudnosti, sebičnosti i što obitelji s malo djece misle da trebaju osigurati sve moguće malobrojnoj djeci. Malo djece roditeljima donosi neizvjesnu starost, dok mnogobrojne obitelji svojim roditeljima osiguravaju puno više blagoslova u starosti, naglasio je nadbiskup, čestitajući obitelji Jurić na hrabrosti u prihvaćanju novog života te potičući ostale da se ne boje života.

Pri kraju misnoga slavlja nadbiskupu, vjernicima i svojoj obitelji obratio se preč. Ivan Jurić, donjogradski župnik, koji je ujedno i prastric novokrštenika Luke. U svojem govoru prisjetio se nekih tužnih trenutaka u njihovoj obitelji s riječima: „Iz naše kuće često su se iznosili ljesovi i zato čestitam vama dragi Marijane i Ivana, jer ste se na temelju iskustva i proživljenog usprotivili smrti rekli ne, mi hoćemo živjeti i zato danas u našoj obitelji Jurić slavimo život, šesto dijete.“ Svoj emotivni govor preč. Jurić završio je ističući: „Neka ponovno nikne i zavlada život ovim našim ravničarskim krajem. Neka bude više kolijevki u našim kućama, neka se ponovno začuje plač novorođenčadi po našim cvelferskim selima.“ Nakon misnog slavlja nadbiskup, svećenici i obitelj su nastavili svoje druženje za zajedničkim obiteljskim stolom. Zlatko Nikolić

divider