BELIŠĆE (TU) - Dana 9. studenoga 2017.  u organizaciji Župe sv. Josipa Radnika, u Velikoj vijećnici grada Belišća predstavljena je knjiga novinara, publicista i televizijskog voditelja Tihomira Dujmovića „Hrvatske novinarske tragedije 1945. – 1995.“. Uz samog autora, o knjizi su govorili prof. Branko Matišić i gosp. Vinko Kraljević kazališni, televizijski i filmski glumac.

Na početku je sve prisutne pozdravio župnik fra Branko Janjić, izražavajući radost i zadovoljstvo da u ovom Mjesecu hrvatske knjige i Župa sv. Josipa Radnika može biti aktivni dionik stvaranja navike čitanja, naročito ozbiljne i stručne literature. Prof. Branko Matišić ukratko je predstavio autora knjige, naglasivši kako Dujmović ove godine obilježava 30. obljetnicu od objavljivanja prvog teksta. Na predstavljanju knjige Vinko Kraljević, vrsni interpretator, pročitao je tri kolumne autora Dujmovića, od kojih je najviše odjeknula ona kojoj je bilo zabranjeno objavljivanje: „Nisu svi plakali od sreće“. Riječ je o kolumni povodom oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Autor je istaknuo je kako je o knjizi nužno govoriti u javnosti te kako bi bilo jako korisno na ovu temelju ove knjige izraditi dokumentarne filmove, kazališne predstave, serijale… Vlastitu knjigu opisao je vrlo jednostavno, kao „ukoričenu tužnu sudbinu hrvatskog novinarstva“. Knjiga u tri dijela govori o stradanjima hrvatskih novinara od 1945. do 1995. U prvom dijelu govori o stradanju novinara nakon 1945. g., te donosi žalosne podatke kako su komunističke vlasti nakon rata ubile 38 hrvatskih novinara, stotinu ih je dobilo doživotnu zabranu pisanja, 131 novinar je pobjegao izvan zemlje, 45 ih je pod pritiskom promijenilo profesiju, i od 330 novinara samo je 37 dobilo licencu i pravo da se bave novinarstvom.

U drugom dijelu knjige autor analizira novinarstvo u Hrvatskom proljeću i donosi se statistika progona 1972. g. Naime, nakon događaja „Hrvatskog  proljeća“ 50 novinara je sudski progonjeno, a na crnoj listi se našlo 170 ljudi. Dakle, od 1945. do 1972. zabranjen je rad čak 501 novinaru. Na koncu knjige donosi statistiku o pogibiji novinara u Domovinskom ratu, kojih je samo u prva četiri mjeseca rata ubijeno 18. Govoreći o knjizi, autor Dujmović ističe kako je važno da ova istina izađe na svjetlo dana te kako bi bilo vrlo korisno još detaljnije istraživati i pisati ovu tematiku iz razloga što materijala ima jako puno (radi se o velikom rasponu godina 1945. – 1995.), tako da je nemoguće sve objaviti u jednoj knjizi.

Na kraju predstavljanja sudionici su postavili nekoliko pitanja na temu objavljenje knjige kao i nekih aktualnih tema u hrvatskom društvu na koja je autor vrlo rado odgovorio. Prof. Branko Matišić u zaključnom govoru zahvalio je gostima iz Zagreba na dolasku, a autora Dujmovića  (rođenog u Ogulinu) i cijeli njegov novinarski rad usporedio s planinom Klekom pored Ogulina: moćan, ponosan, radišan, tih, zastrašujući, dominira sa svih strana, postojan i čvrst. fra Dario Mican

divider