OSIJEK (TU) – Svetkovina Preslavnog Imena Marijina svečano je 12. rujna proslavljena u istoimenoj osječkoj župi. Samoj proslavi prethodila je trodnevnica. Prva dva dana svete mise predvodili su domaći župnik preč. Ivan Jurić i kapelan vlč. Josip Erjavec, a trećega dana, 11. rujna, ujedno dana posvete župne crkve, euharistijsko slavlje uz koncelebraciju vlč. Marija Brkića, predvodio je fra Ante Perković, novi gvadrijan franjevačkog samostana u osječkoj Tvrđi.

Fra Ante je nekoliko mjeseci nakon pada Vukovara proveo u srpskim logorima te se tijekom ovog misnog slavlja posebno molilo za sve koji su propatili, i koji i danas trpe i pate. Uoči same svete mise, župni zbor mladih predvodio je pjevanje svečane vespere. Nadovezujući se na Lukino Evanđelje, fra Ante je u svojoj propovjedi govorio o važnosti imena osobe. „Nema loših imena, svako ime je lijepo, dobro. Ali, mi smo ti koji ga činimo onakvim kakvo ono je. Svatko od nas voli kada nas drugi zazovu imenom. Jer kada se nečije ime izgovara, to je znak da smo bliži toj osobi, da nije za nas puki stranac“, rekao je fra Ante, osvrnuvši se i na sakralni prostor župne crkve slavljenice: „Mojsiju je Jahve rekao da je mjesto na kojem stoji sveto. Tako je sveto i ovo mjesto na kojem sada stojimo. Gradnja ove crkve je bila poput krštenja i rasta čovjeka. Osvjetljenje crkve je ono svjetlo koje nosimo u sebi – vi ste svjetlo svijeta. Jer katolici nisu zidana crkva, katolici su Crkva Isusa Krista.“

Na samu svetkovinu Preslavnog Imena Marijina u župi su slavljene četiri svete mise. Na jutarnja slavlja odazvala su se djeca osnovnih škola „Jagode Truhelke“ i „Ljudevit Gaj“, koje se nalaze na području župe, a mise su bile ujedno i zaziv Duha Svetoga na početku nove školske i katehetske godine. Veliki broj djece, zajedno sa svojim učiteljima i ravnateljima, sudjelovao je na euharistijskim slavljima koje je predvodio vlč. Erjavec, a mise je animirao dječji zbor župe.

Svečano večernje euharistijsko slavlje, uz koncelebraciju župnika i kapelana te velikog broja svečenika, predvodio je nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić, a svojim pjevanjem animirao zbor sastavljen od 80-ak pjevača mješovitog zbora i zbora mladih. Na samom početku, župnik Jurić pozdravio je nadbiskupa, osječkog gradonačelnika Ivana Vrkića te ostale predstavnike političkog, gospodarskog i kulturnog života grada Osijeka i Nadbiskupije, koji su nazočili euharistijskom slavlju.

Naglasio je kako se ovom svetkovinom zaključuje proslava 300. obljetnice početka gradnje crkve u Donjem Gradu, koja je proslavljena središnjim slavljem 2014. g., na poticaj nadbiskupa u miru Marina te proslavom 'Mariazelskog' kipa 2011. godine, kojeg je vojnik austrougarskog carstva 1711. darovao ovoj župi u znak zahvalnosti Blaženoj Djevici Mariji koja mu je sačuvala život u ratu. Prije tri godine u sklopu proslave organiziran je znanstveni simpozij te veličanstvena procesija i misno slavlje i promocija knjige „300 godina donjogradske crkve“.

Ove godine, slaveći svetkovinu Preslavnog Imena Marijina, zaključujemo 300. obljetnicu, ponovno povijesnim kipom BDM iz 1776. godine, koji je prenesen iz Suvatova, rubnog dijela grada, gdje je stoljećima stajao skrovito, sakriven našim očima tako da mnogi Osječani za njega nisu ni znali. Kip smo uz veliko razumijevanje osječkog konzervatorskog odjela i osječkog gradonačelnika premjestili na prostor ispred župne crkve, gdje ga je s radošću pred svojom kućom 'ugostila' naša susjeda gospođa Knežević. Također, ovim danom najavljujemo temeljitu obnovu naše donjogradske crkve, od tornja do temelja koji su nagriženi vlagom“, rekao je u uvodnoj riječi župnik Jurić.

Nakon evanđeoskog odlomka o čudu u Kani Galilejskoj, kojega je pjevanjem navijestio vlč. Ivan Benaković, nekadašnji kapelan ove župe, nadbiskup Hranić u svojoj je propovijedi istaknuo kako naviješten odlomak evanđelja govori kako Isus, koji je pravi Zaručnik svadbenog slavlja, nudi nova i obilata mesijanska dobra, a to su: Evanđelje, Euharistija, Duh Sveti, koji dijeli tolike različite darove i službe. Ipak, odlučujuću ulogu u tom odlomku ima Marija, koja u Kani Galilejskoj u sebi utjelovljuje, predstavlja i zastupa Crkvu, zaručnicu Kristovu - pravi i novi Božji narod, predstavlja i zastupa sve nas - Isusove učenike kroz povijest.

„Marija je najprije bila i jest moliteljica koja se vjernički povjerava Isusu i moli ga za njegovu pomoć. Tek onda je mogla postati naša zagovornica i pomoćnica, kojoj se mi - kad su nam iscrpljene sve naše ljudske mogućnosti - povjeravamo kao majci“ – rekao je nadbiskup Đuro, dodavši kako se svake nedjelje, kada se okupljamo na Euharistiju, slavi „svadba" kao u Kani Galilejskoj: nazočan je Isus, a ne može nedostajati niti njegova Majka. „Danas smo na crkveni god došli u svoju župnu crkvu, da bismo je ovdje susreli, da bi ona kao majka prepoznala naše potrebe i da bi, posredujući za nas, kao naša majka i zagovornica Isusu rekla: 'vina nemaju'. Došli smo da bismo Isusu zajedno s njom rekli da mi ili netko od naših 'zdravlja, radnog mjesta, radosti, mira, sloge, ljubavi nemamo'“, kazao je nadbiskup.

Potaknuvši okupljene da probude svoju vjeru u Isusa, prihvate evanđelje i Isusovu riječ, nadbiskup je naglasio kako Marijina vjera priznaje i ispovijeda da ne polažemo nikakvo pravo na uslugu zbog krvne veze, stranačke pripadnosti ili prijateljstva, na uslišanje zbog svojih molitava, misa, žrtava, postova i milostinje, svjesna je da sve ovisi o Božjoj ljubavi i dobroti te se pouzdaje isključivo u Božju ljubav, snaži u vjeri u Kristovo božanstvo i potiče da i mi vjerujemo. „Što god vam rekne, učinite - to je veliko majčinsko upozorenje i poziv kojega Marija upućuje Crkvi svih vremena i svakome od nas. Tek tada, nakon što poslušamo Mariju i činimo ono što nam govori Isus, Isus pretvara vodu u vino te možemo radosno čuti njegovu riječ spasenja i oslobođenja o nevolje i zla. Naše je vjerovati poput Marije i biti pozorni na Isusovu riječ. Naše je točiti vodu, a Isus će tu vodu pretvoriti u vino“, zaključio je u propovijedi nadbiskup Đuro.

Nakon pričesti, uslijedila je procesija sa svijećama kroz župnu crkvu do kipa Blažene Djevice Marije. Nadbiskup je blagoslovio kip i okupljenom velikom mnoštvu župljana podijelio blagoslov. Mirena Zake

divider