VINKOVCI (TU) – Svečanim misnim slavljem u crkvi sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima na blagdan Male Gospe u petak 8. rujna koje je predvodio domaći župnik mons. Tadija Pranjić, procesijom do spomenika Presvetoga Trojstva ispred crkve u središnjem vinkovačkom parku, kratkom molitvom i blagoslovom, simbolično je označen početak radova na obnovi toga spomenika, koji je na tom mjestu postavljen prije 172 godine, točnije 8. rujna 1845. godine.

Koncelebrirali su vojni kapelan Vojne kapelanije „Kraljica svete Krunice i sveti Ivan Kapistran“ iz Vinkovaca o. Mato Vincetić i domaći župni vikar Nikola Kaurin.

Govoreći o simboličnom načinu početka obnove spomenika Presvetoga Trojstva u središnjem vinkovačkom parku, mons. Parnjić je istaknuo kako je spomenik duboko i istinski povezan sa središnjom vinkovačkom župnom crkvom, jer ga je gradila Austrijska Monarhija, a crkvu je sagradila austrijska carica Marija Terezija, kada je ovdje došla vojska (ovdje je bila Vojna krajina) koja je branila našu domovinu od Osmanlija na ovim prostorima, a ispred crkve je spomenik Presvetoga Trojstva ispred kojega su se postrojavali hrvatski vojnici, graničari, koji su odlazili u obranu i Monarhije i hrvatskoga naroda koji je tada bio u sklopu Austro-ugarskoga carstva.

„I zato je ovaj spomenik Presvetoga Trojstva, zajedno sa župnom crkvom, koja dolazi do kraja svoga trećega stoljeća, bio usko vezan za sva zbivanja vezana za naš narod na ovim prostorima. Kao što su se u to doba, u vrijeme odlaska hrvatskih vojnika skupljali ovdje ispred spomenika, tako je i ova župna crkva u Domovinskom ratu često puta bila puna vojske i hrvatskih redarstvenika kada su molili i prikazivali misu i kada su iz ovoga mjesta, iz ovih klupa, i oni odlazili na ona mjesta gdje je trebalo braniti našu Domovinu. I zato je danas ovo i jedan povijesni trenutak da je hrvatska država odlučila obnoviti spomenik Presvetoga Trojstva, vratiti mu dignitet i dostojanstvo koje je zaslužio i vratiti nas malo u povijest i ponovno nas upozoriti na to tko je bio i uvijek ostao nositelj i čuvar onih najvećih svetinja u našem narodu. To je bila i uvijek ostala do dana današnjega Katolička Crkva", naglasio je propovijednik.

Potom je posebno istaknuo: „Želimo danas da i vi hrvatski vojnici i redarstvenici budete i radosni i ponosni na službu koju obnašate. Da vas nije bilo ne bi ni nas ovdje bilo. Da se tako brzo nije stvorila Hrvatska vojska koja je svoje temelje imala u hrvatskoj policiji, ne bi bilo ni nas, ni ove crkve, ni spomenika. Kad je raketiran župni ured i kada su vatrogasci došli gasiti, tada su zrakoplovi zloglasne JNA mitraljirali i središte grada Vinkovaca u niskom letu gađajući telefonsku centralu i odašiljač, jer su gađali sve vitalne objekte u našem gradu, počevši od bolnice koju su skoro potpuno razorili, spalili su sve što se dalo spaliti, ali nisu pogodili spomenik Presvetoga Trojstva. Ostao je i dočekao je trenutak da bude obnovljen. I kada bude obnovljen, opet ćemo se naći ovdje zajedno i proslaviti obnovu.“ Simboličan je početak obnove na blagdan Male Gospe, Majke Božje kojoj je hrvatski narod uvijek vjeran. „Nikada u povijesti ratovanja niti jedna vojska nije kao naša hrvatska u Domovinskom ratu imala krunicu oko vrata. To nikada ne smijemo zaboraviti“, rekao je mons. Pranjić.

Nakon popričesne molitve u kratkoj procesiji su sudionici misnoga slavlja, među ostalima, gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, njegovi zamjenici dr. Kata Krešić i Gabrijel Šokičić, predsjednik Gradskoga vijeća dr. Mladen Karlić, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vinkovaca dr. sc. Mario Banožić, načelnik Policijske uprave (PU) vukovarsko-srijemske Miro Bradić, bivši načelnik PU vukovarsko-srijemske iz Domovinskoga rata Stipo Rimac, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Vinkovci Antun Jelić, brigadni general Denis Tretinjak, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, članovi Udruge „Vinkovački šokački rodovi“, članovi Povijesnog i športskog društva „Hrvatski sokol“ Vinkovci, došli do kipa Presvetoga Trojstva i napravili špalir. Mons. Pranjić je predvodio kratku molitvu, blagoslovio početak radova i podijelio misni blagoslov. Na misnom slavlju pjevanje je predvodio domaći Mješoviti pjevački zbor „Sv. Cecilija“ predvođen voditeljicom i orguljašicom profesoricom Dubravkom Vukovarac.  

Gradonačelnik Bosančić tom je prigodom, među ostalim, rekao: „Ovo je početak obnove parka. Spomenik Presvetoga Trojstva središnji je dio parka i želimo obnovu obilježiti na jedan ovakav dostojanstven način kako se to i nekada obilježavalo. Ispred ovoga spomenika su se Vinkovčani okupljali, razgovarali i družili i on je duša ovoga parka.“

Pročelnik Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vinkovaca dr. sc. Mario Banožić je podsjetio na 8. rujna 1845. godine kada je postavljen spomenik kojega su financirali vinkovački obrtnički cehovi i koji se godinama tumačio kao spomenik kugi, kao što je podignut u većini slavonskih gradova. „Međutim, upravo je suprotno, jer je ovaj spomenik trenutak najvažnijega buđenja nacionalne svijesti u to doba, jer je i pukovnik Nojštater s ovoga prostora, koji se tada nazivao špancir plac, pozivao Hrvate da daju podršku banu Jelačiću u borbi protiv Mađara. Za vrijeme Habsburške monarhije, boravka 7. pukovnije odnosno graničara s ovoga su mjesta upravo polazili i dobivali blagoslov i u tom spomeniku pronalazili snagu i vjeru prije nego su odlazili u rat, tako da taj spomenik nije spomenik kugi, nego spomenik koji je osim buđenja nacionalne svijesti značio i buđenje jedne vjere za razdoblje koje je dolazilo“, pojasnio je Banožić.

Prije dvije godine su se prikupljala sredstva za izradu elaborata jer je spomenik 1987. godine, kada je park imao posljednju obnovu, „obnovljen na jedan dosta nekorektan način“, rekao je Banožić i pojasnio: „Tada su korišteni moderniji materijali koji su agresivniji i spomeniku je nanesena šteta koju vidimo sada i koja zahtijeva puno veće radove nego što bi inače bili. Prema elaboratu kojega smo izradili u suradnji s konzervatorima, pristupili smo prikupljanju sredstava i osigurali smo novac za prvu etapu koja će započeti nakon 52. Vinkovačkih jeseni. Postavit ćemo skelu i skinut će se prvi gornji dio gdje se nalaze likovi Oca i Sina i nedostaje križ koji je nestao još u Domovinskom ratu. To ćemo deponirati u muzej i dobit ćemo kompletan novi dio. Nakon toga će se pristupiti obnovi stupova koju očekuje ozbiljnija rekonstrukcija, jer su statički dosta narušeni, tako da ćemo u jednom trenutku ostati samo s donjim postoljem spomenika i tada ulazimo u drugu etapu kada ćemo spomenik i završiti. Nadam se da će uz pomoć Ministarstva kulture sve biti gotovo do Male Gospe 2018. godine. Prvi etapu nam 50 posto financira Ministarstvo kulture na ime projekta kojega smo kandidirali kao Upravni odjel“, rekao je Banožić. Vrijednost radova samoga spomenika je 980 tisuća kuna, a konzervatorske podloge oko 250 tisuća kuna. Snježana Kraljević       

divider