BOŠNJACI (TU) – Na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, 8. rujna u župnoj crkvi sv. Martina, biskupa pod nazivom "K nebu leti pjesmo moja", održana je 10. Smotra pučkih marijanskih pjesama. Uz tri domaće, smotra je okupila i pet gostujućih pjevačkih skupina koje su pjesmom proslavljale Bezgrešnu Djevicu i Bogorodicu Mariju – kako je to 2008. godine bila i želja osnivača same manifestacije.

Uvod u slavljenički program započeo je misom koju je, uz domaćega župnika i dekana preč. Josipa Filipovića, predvodio vlč. Tomislav Benaković, župnik u Vuki i povjerenik Odbora za pastoral tradicijske kulture Đakovačko-osječke nadbiskupije. Po njezinu svršetku smotru su otvorili članovi Muške pjevačke skupine "Baće iz Bošnjaka" koji su i začetnici održavanja tzv. "Marijanskog pjevanja".

Uz spomenute "Baće" te domaću Žensku pjevačku skupinu "Snaše" i Ženski vokalni ansambl "Nene", u jednosatnome programu manifestaciju su obogatili ŽPS KUD-a "Ravnica" iz Starih Perkovaca, MPS "Stanari" iz Cvelferije, ŽPS KUD-a "Tomislav" iz Donjih Andrijevaca, MPS "Biđani" iz Bickoga Sela te ŽPS "Vranovke" iz Vranovaca-Bukovlja.

Uz bogatstvo napjeva i nošnji, mali jubilej dočekan je u novouređenoj župnoj crkvi kojoj dogodine predstoji vanjska rekonstrukcija, a koju zbog dugoočekivane i nadasve uspješne obnove domaći vjernički puk već sada naziva "Bošnjačkom ljepoticom". Antun Lešić

divider