ĐAKOVO (TU) – Koncertom Zagrebačke filharmonije 15. svibnja u đakovačkoj katedrali započeo je program ovogodišnjih 15. Strossmayerovih dana. Publika je imala prigodu uživati u programu na kojemu je, uz Bachov Koncert za dvije violine i gudače u D-molu i Brahmsovu 2. Simfoniju u D-duru, bila i praizvedba Romantičnih varijacija na Krežminu temu za orkestar Pavla Dešpalja, koji je i ravnao izvedbom.

“Uvijek se rado vraćam i s Filharmonijom sam već bio ovdje tako da poznam i akustiku i jako su srdačni ljudi u publici tako da me uvijek veseli doći natrag ovdje. Ovo zbivanje oko Strossmayera, to je od velike važnosti ne samo za Đakovo, nego i za cijelu Hrvatsku i vrlo rado sam pristao na narudžbu Zagrebačke filharmonije da za tu priliku skladam nešto na temu Franje Krežme koji je Malu romansu za violinu i klavir posvetio Josipu Jurju Strossmayeru i onda sam na tu temu napravio deset varijacija i zanima me kako će vam se dopasti”, izjavio je maestro Dešpalj.

I za soliste na violini Orsata Shourgota i Martina Draušnika sinoćnji koncert bio je poseban doživljaj. “Nevjerojatno kreativno i duhovno zadovoljstvo je svirati u đakovačkoj katedrali, ali i posebno strahopoštovanje”, izjavio je Shourgot, a za Draušnika, koji već devetu godinu za redom svira s Filharmonijom u Đakovu, ali prvi put kao solist, đakovačka katedrala je, kako kaže, jedna od najosebujnijih akustika. “Za nas je nastup u đakovačkoj katedrali kao da se vraćamo kući”, konstatirao je Draušnik, a sličnih su razmišljanja i drugi članovi Zagrebačke filharmonije.

Program Strossmayerovih dana nastavlja se u četvrtak u 11 sati u Gradskoj vijećnici predstavljanjem monografije “Blago katedrale Đakovo”, autora dr. Dragana Damjanovića. U petak u 11 sati je otvorenje likovne izložbe u Muzeju Đakovštine, a u subotu u 11 sati znanstveni skup u Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici i prigodna foto izložba o Strossmayerovim danima. Radio Đakovo / A. Banović

divider