ĐAKOVO (TU) - U Đakovu je 11. lipnja 2016. proslavljen Jubilej vjeroučitelja, suradnika i animatora u župnoj katehezi i odgajateljica u vjeri u predškolskim ustanovama iz cijele Đakovačko-osječke nadbiskupije. Svečanost je započela okupljanjem u Svečanoj dvorani biskupa Antuna Mandića u Središnjoj nadbiskupskoj i fakultetskoj knjižnici KBF-a. Nakon uvodne pjesme, sve prisutne pozdravila je predstojnica Nadbiskupijskog katehetskog ureda dr.sc. Teuta Rezo te poželjela duhovno obogaćenje i poniranje u Božje milosrđe.

Dr. sc. s. Ozana Krajačić, profesorica duhovnosti na Sustavnom studiju duhovnosti u Remetama u Zagrebu i sestra Kćeri Božje Ljubavi, razmatranjem Od iskustva do življenja milosrđa, sve je okupljene nastojala vratiti „na izvore“ pitanjima: Tko sam ja? Što mi treba? Kad si se zadnji put rasplakao zbog svojih grijeha, a kad si proplakao zbog Njegovog milosrđa? Naglasak je stavila na izgradnju kontemplativne osobnosti i povratku Bogu Ocu. Previše smo zagledani u vlastite grijehe umjesto u Božje milosrđe. Društvo oko nas je površno, a i sami smo postali takvi. Kako ćemo ljudima ponuditi bogatstvo Božjega milosrđa ako se svakodnevno ne spuštamo u dubine i ne osluškujemo Boga? Važno je izgrađivati kontemplativnu osobnost, vježbati sabranost i osluškivanje Riječi Božje jer nas ona mijenja. Današnje društvo je društvo bez oca, negira se autoritet oca, iskrivljena je slika oca, ljudima je teško prihvatiti Boga Oca. Ali ako svaki dan uranjamo u Njega, tražimo Boga Oca, tada ga susrećemo kao onoga koji je samo milosrđe, oprašta i time se ispravlja kriva slika o Njemu. To iskustvo će pomoći drugima da isprave krive slike o Bogu Ocu i upoznaju ga kao milosrdnog Oca, čulo se u razmatranju.

S. Ozana podsjetila je na Evangeli Nuntiandi, apostolski nagovor o evangelizaciji u suvremenom svijetu, koji govori kako su potrebni navjestitelji koji su iskusili Božju ljubavi u svom životu, kao i na želju Pape Franje da budemo milosrdni poput Oca, razmatramo i kontempliramo Isusa Krista koji je lice Očevog milosrđa. Da bi uspjeli u tome tijekom dana trebamo se izboriti za trenutke sabranosti, šutnje, osluškivati Riječ Božju, dopustiti joj da raste i djeluje u nama i mijenja nas. To iskustvo će se preliti i na druge. Zaključila je da Isus traži mene, svakoga od nas, samo je pitanje možemo li prepoznati njegovo traženje i povjerovati u njegovo milosrđe. Da bi došli do tog iskustva, potrebno je Riječ Božju spustit u dubine kako bi nas ta istina preplavila.

Na razmatranje su se lijepo nadovezali učenici OŠ Stjepana Antolovića iz Privlake s dramsko-scenskim prikazom prispodobe o milosrdnom Ocu. Nazočne su obogatili svojim viđenjem Božjeg milosrđa te pokazali kako u svakodnevnim situacijama mogu otkrivati Božji tragovi, ali i dopustiti Riječi Božjoj da u nama raste i mijenja nas.

Nakon okrjepe okupljeni su u procesiji, uz pjesmu i molitvu, krenuli prema katedrali, gdje ih je dočekao đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. Nakon zajedničke molitve prošli su kroz Vrata milosrđa te je uslijedilo misno slavlje je predvodio nadbiskup Hranić. U homiliji se obratio svim prisutnima i zahvalio na odvojenom vremenu i odazivu. Osvrćući se na blagdan sv. Barnabe i pročitani ulomak Evanđelja, okupljene je usporedio s Pavlom i Barnabom i njihovim misijskim putovanjima. „Svi vi koji ste danas ovdje okupljeni, pozvani ste od Krista Gospodina. Kao što je izabrao apostole i njih poslao, pozvao je i poslao svakoga od vas u svoju svetu službu naviještanja Evanđelja. Poput svetoga Barnabe u apostolsko vrijeme, u naše je vrijeme pozvao vas da idete njegovim stopama, da slijedite njegove stope, njegov trag i razglašavate te nosite ljubav, dobrotu i milosrđe Božje, da razglašavate divna djela Božja“, rekao je nadbiskup.

„Ovo okupljanje vas vjeroučitelja, župnih kateheta i suradnika u župnoj katehezi te odgojiteljica u vjeri u predškolskim ustanovama, uz naše svećenike prvih navjestitelja vjere u našoj nadbiskupiji, danas doživljavam kao Pavla i Barnabu te antiohijsku zajednicu kršćana, čija je posebnost bila odlazak u misije. Iz Antiohije su odlazili i u nju su se vraćali. Danas ste ovdje da biste se duhovno odmorili i prikupili nove duhovne energije za sljedeća putovanja. Misijska aktivnost je vaša posebnost“, rekao je nadbiskup okupljenima.

Zaključujući kako je kvaliteta katehetskog rada jedno od mjerila "katoličke" autentičnosti i naše mjesne Crkve danas, nadbiskup je zahvalio na odazivu Isusovom pozivu „jer vi ste oni kojima je Isus povjerio svoju riječi, koji ste krenuli njegovim stopama, poslani da razglašavate divna djela Božja i Očevo milosrđe u župnoj zajednici, vrtiću, školi. A. Lovrinčević / A. Banović

divider