ĐAKOVO (TU) - Tijekom ožujka i travnja 2015., u suradnji Đakovačko-osječke nadbiskupije i Udruge Teen STAR, uspješno je provedena edukacija za Teen STAR voditelje u trajanju od 40 sati. Edukaciju je završilo ukupno 50 osoba, ženskih i muških polaznika, kojima je u subotu 11. travnja 2015. certifikate za voditelje Teen Stara podijelio dr. Stanislav Šota, nadbiskupijski povjerenik za pastoral braka i obitelji Đakovačko-osječke nadbiskupije. 

Istaknuvši kako smatra da je kod odgoja djeteta i mlade osobe važan upravo cjelovit i uravnotežen odgoj, dr. Šota je kazao kako smo svjesni i svjedoci banalizacije tijela, a time i spolnosti, no banalizacijom tijela i spolnosti istovremeno se događa banalizacija čovjeka. "Pojam tijela, odnosno tjelesnosti, ne obuhvaća samo dio čovjeka, nego govor o njegovoj cjelovitosti. Nadam se da ćete biti navjestitelji ljudske cjelovitosti, posebice cjelovitosti ljudske spolnosti. Svima vama iskreno čestitam na ustrajnosti! Nadam se da ćete u svojim župama pridonijeti u radu s krizmanicima", rekao je među ostalim dr. Šota, zahvaljujući svim predavačima, kao i tajnici Pastoralnog centra Josipi Hrehorović, koja je koordinirala susretima.

Program su provodili prof. Kristina Pavlović, dr. Marija Ćurlin i prof. Ladislav Ilčić, voditelji Udruge Teen STAR i Centra za prirodno planiranje obitelji. Zahvalu domaćinima izrekla je predavačica Kristina Pavlović, pohvalivši zauzetost odgovornih kod provođenja ovog programa. Polaznike je potaknula na upornost, da sve što su naučili što prije nastoje provesti u svojim župama, u radu s mladima.

Polaznici su, prema završnoj anketi, zadovoljni edukacijom i uglavnom spremni započeti provoditi Teen STAR program cjelovitog spolnog odgoja za mlade u svojim župama. Program je namijenjen mladima u 7. i 8. razredu osnovne škole ili mladima u 1. pripravnoj godini za krizmu, a cilj mu je odgoj mladih za općeljudske i kršćanske vrijednosti, te pomoć mladima da izgrade svoje stavove i žive svoju spolnost u skladu s istinom o čovjeku i katoličkim naukom. A. Banović

 

 

divider