Poštovani svećenici!

U posljednjih nekoliko godina naša Nadbiskupija organizira u vrijeme korizme Križni put za mlade. Poučeni dobrim iskustvom u posljednjih desetak godina i uvidjevši da mladi rado prihvaćaju ovakve oblike pobožnosti, potičemo Vas na animiranje mladih Vaše župne zajednice da se odazovu na Dvanaesti nadbiskupijski križni put za mlade.

Dvanaesti nadbiskupijski križni put za mlade održat će se 1. travnja 2017. godine. Bit će to oblik priprave na predstojeći Susret hrvatske katoličke mladeži koji se u našoj Nadbiskupiji i gradu Vukovaru održati 29. i 30. travnja 2017. Križni put ići će kroz grad Vukovar.

Pozivamo sve mlade na ovaj Križni put i dostavljamo osnovne upute za sudjelovanje.

  • Mladi će se kretati na relaciji dugoj 22 km: Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata – crkva sv. Filipa i Jakova – crkva Kraljice Mučenika – crkva Gospe Fatimske.
  • Dolazak i okupljanje je do 7:30 sati.
  • Euharistijsko slavlje biti će po završetku Križnoga puta u crkvi Gospe Fatimske u Borovu Naselju oko 17 sati.
  • Prijevoz mladih iz župa do Vukovara, kao i iz Vukovara natrag, župnici će sami organizirati.
  • Prilikom prijave župnici trebaju imenovati predstavnika grupe koji će voditi brigu oko preuzimanja materijala i drugih potrebnih informacija u Vukovaru. Isto tako, predstavnik će biti odgovoran za svoju grupu tijekom hoda na Križnom putu.
  • Svaki sudionik sa sobom treba ponijeti ručak od kuće, nešto za piće i samo najnužnije stvari jer, kako znamo, i najlakša stvar na dužem putu postaje najteža. Stvari obavezno treba nositi u ruksaku, jer je to najzgodnije i najpraktičnije. Treba izbjegavati nošenje stvari u vrećicama i u rukama, jer to stvara poteškoće u hodu. Dobro je ponijeti nešto za zaštitu od kiše i obuti laganu obuću. Upozorite mlade da ne smiju nositi CD i MP3 player i slično, kao ni alkoholna pića.
  • Svećenici koji će koncelebrirati na euharistijskom slavlju trebaju ponijeti albu i štolu ljubičaste boje.
  • Molimo na Križni put ne prijavljivati djecu iz osnovne škole. Ovo je križni put za mlade srednjoškolske dobi i starije. Osnovnoškolci će, Bogu hvala, imati vremena otići na buduće ovakve događaje.

Iz gore navedenoga očito je da neće biti lako izdržati, prije svega, fizički napor. Treba oduševiti mlade za druženje pješačenjem, međusobno upoznavanje, radost, stjecanje novog iskustva, molitvu, ali isto tako upozoriti na žrtvu, pokoru, korizmeno odricanje, strpljivost, post…, a posebno na žuljeve!  

Molimo Vas da do 24. ožujka 2017. godine prijavite broj mladih kako bismo, prema prijavljenom broju, mogli učiniti preostale pripreme i to na tel: (031) 253-932 ili e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Posebno molimo župnike kroz čije župe prolazi ovaj Križni put da obavijeste i animiraju vjerničku zajednicu, posebno mlade, kako bi se doista pokazali kao domaćini ovoga Križnog puta. Molimo da se ne prave nikakvi posebni dočeci.

Hvala svima na dosadašnjoj suradnji uz nadu kako će i ovaj Križni put biti prigoda mladima pripraviti se na svetkovinu Uskrsa i veliki događaj Susreta hrvatske katoličke mladeži koji je pred nama.

Iskreni pozdrav!

 

                                                                                             Filip Perković,
                                                                       nadbiskupijski povjerenik za pastoral mladih

 

divider