MARIAZELL (TU) - Ovogodišnje tradicionalno godišnje Osječko hodočašće u svetište Majke slavonskih naroda u Mariazell u Austriji biti će u subotu, 7. i nedjelju, 8. listopada 2017. Hodočašće po treći put organizira župa Preslavnog Imena Marijina u osječkom Donjem gradu (Crkvena 34, 31000 Osijek). Polazak iz Osijeka je u subotu u ranim jutarnjim satima. Dolazak u Mariazell predviđen je oko 14 sati te smještaj u hotelima. U 16 sati je svečani ulazak Osječana u velebnu Gospinu baziliku i misno slavlje na hrvatskom jeziku na milosnom Gospinom oltaru, a nakon mise hrvatski križni put na obližnjoj mariazellskoj Kalvariji.  U 18:30 sati je večera. U 20 sati je svjetlosna procesija s upaljenim svijećama kroz grad (slično kao u Lurdu). Hodočašće završava u nedjelju, 8. listopada misnim slavljem u 9 sati u bazilici. Po povratku za Hrvatsku hrvatski hodočasnici posjetit će Bleiburg te se pomoliti za sve nevine žrtve stradale na "Križnom putu". Duhovno vodstvo hodočašća i cijelu organizaciju vodi župnik i dekan Osječkog istočnog dekanata, preč. Ivan Jurić. Cijena prijevoza autobusom je 250 kuna, a večera, noćenje i doručak 50 eura. Više informacija na portalu župe www.imemarijino.hr.

ĐAKOVO (TU) - Od petka 29. rujna do nedjelje 1. listopada 2017. u Betaniji (kuća Milosrdnih sestara sv. Križa) održavati će se Originalni bračni vikend, koji pripremaju i vode aktivni članovi Hrvatske zajednice bračnih susreta. Vikend pruža mogućnosti osobnoga rasta u komunikaciji te produbljuje ženidbeno zajedništvo para koji želi ili osjeća potrebu učiniti korak dalje ili više za svojega bračnog druga, kao i za sebe samoga. Za vikend se može prijaviti te dobiti potrebne obavijesti u župnom uredu Župe Svih svetih u Đakovu; tel. 031/802 300.

SLAVONSKI BROD (TU) - U subotu, 26. kolovoza bit će upriličen Dan Družbe Sestara Služavki Maloga Isusa u Slavonskom Brodu, rodnom gradu i župi njihova utemeljitelja sluge Božjega Josipa Stadlera.

Program počinje okupljanjem, te molitveno-meditativnim programom u župnoj crkvi krštenja Sluge Božjega posvećenoj Gospi Brze Pomoći s početkom u 10,15 sati. Svečanu misu u toj središnjoj gradskoj župi i svetištu u 11 h, u prisutnosti barem 100 Sestara svih triju Provincija, napose ovogodišnjih slavljenica redovničkoga zavjetovanja i jubileja, predvodit će đakovačko-osječki nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić. Na kraju mise vrhovna glavarica s. Radoslava Radek najavit će „Stadlerovu godinu“ za sljedeću godinu – 175 godina njegova rođenja, 150 godina svećeničkoga ređenja, te 100 godina smrti.

Sestre će u popodnevnim satima nastaviti svoj program u gradu, a završiti ga procesijom od župne i proštenišne crkve Gospe Brze Pomoći do spomenika Sluzi Božjem na Stadlerovom trgu, u blizini mjesta njegove rodne kuće, te pohodom franjevačkoj crkvi Presvetoga Trojstva u koju je Sluga Božji također rado odlazio. Predviđen je i pohod grobovima roditelja Sluge Božjega i pokojnih sestara na brodskom groblju.

ŠUMANOVCI (TU) – Zavjetno vatrogasno hodočašće u svetište Skrovite Gospe Šumanovačke održati će se u nedjelju, 3. rujna 2017. Od 10 do 10:30 sati je postrojavanje vatrogasaca i mogućnost za ispovijed, od 10:30 do 11 sati polazak mimohoda prema prostoru za misu, a potom u 11 sati slijedi miso slavlje, nakon kojega će biti procesija do kapele u šumi s prigodnom pobožnošću.

SLAVONSKI BROD (TU) - Savjetovališta Đakovačko–osječke nadbiskupije u Slavonskom Brodu organiziraju ciklus radionica za djecu kako bi pomogli roditeljima i olakšali osmišljavanje slobodnog vremena djece tijekom školskih praznika na zanimljiv, koristan i edukativan način.

Radionice su namijenjene djeci osnovnoškolskog uzrasta, a cilj je kroz druženje i različite edukativne i kreativne aktivnosti potaknuti razvoj emocionalnih, komunikacijskih i socijalnih vještina. Svaki susret obuhvaća jedno od tematskih područja koje će se obraditi primjenom različitih aktivnosti - kao što su razmjena iskustava, igra, kreativne tehnike i vježbe.

Susreti će se odvijati tijekom ljetnog razdoblja u terminima tijekom srpnja, kolovoza i rujna u trajanju od sat i pol vremena. Mjesto održavanja radionica su prostori Savjetovališta (Kumičićeva 14, Slavonski Brod). Radionice će voditi djelatnici Savjetovališta. Neke od tema na radionicama uključuju razvoj pozitivne slike o sebi, razvoj samopoštovanja, upoznavanje s pravima i obvezama, prepoznavanje i izražavanje osjećaja, izražavanje mišljenja i komunikacija, nenasilno rješavanje sukoba, važnost prijateljstva, razvoj tolerancije, suradnje i međusobnog uvažavanja.

DATUM VRIJEME NAZIV TEMA
26. srpnja 18-19:30 Ja u zrcalu - tko sam ja? Razvoj pojma o sebi
9. kolovoza 18-19:30 Voljeti samoga sebe Razvoj strahopoštovanja
16. kolovoza 18-19:30 Danas se osjećam... i mogu to pokazati Prepoznavanje i izražavanje osjećaja i empatija
23. kolovoza 18-19:30 Govorim i slušam Razvoj komunikacijskih vještina - govorenja i slušanja
30. kolovoza 18-19:30 Što kada se posvađamo? Nenasilno rješavanje sukoba
6. rujna 18-19:30 Suradnjom i tolerancijom do uspjeha Razvoj pozitivnih ponašanja u grupi, suradnje i tolerancije prema različitostima

Sudjelovanje na radionicama je besplatno za sve polaznike. Poželjno bi bilo prijaviti dolazak djeteta najkasnije 2 dana prije održavanja radionice na kojoj želi prisustvovati.

Pozivamo Vas da informirate i na sudjelovanje potaknete sve roditelje koji bi mogli biti zainteresirani za to da njihova djeca pohađaju navedene radionice. Također Vas molimo da ukažete na potrebu pravovremene prijave na sudjelovanje. 

Prijave na tel: 035/416 116 ili e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

 

divider