ĐAKOVO (TU)U utorak 4. travnja 2017. u prostorijama Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu (P. Preradovića 17) održati će se 21. susret djelatnika u stranačkom i političkom životu s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije. Želja je na ovom susretu zajednički promišljati o mogućnostima rješavanja problema depopulacije na području Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije. Susret započinje u 16 sati pozdravom i uvodnom riječi mons. dr. sc. Đure Hranića, đakovačko-osječkog nadbiskupa. Slijedi predavanje na temu „Demografska depopulacija/izumiranje Slavonije - činjenice i (moguća) rješenja“, prof. dr. sc. Dražena Živića, voditelja i znanstvenog savjetnika u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Vukovar. Predviđena su kratka izlaganja predstavnika pojedinih političkih stranaka te diskusija i prijedlozi za buduću suradnju.

OSIJEK (TU) - Biblijska tribina u organizaciji Instituta za novu evangelizaciju “Sv. Ivan Pavao II.”, koju će voditi dr. sc. s. Silvana Fužinato, održat će se u ponedjeljak, 3. travnja u 19:30 sati u prostorijama pastoralnog centra Vikarijata Osijek (Strossmayerova 58). Tema tribine je Tko određuje kanon biblijskih knjiga?.

OSIJEK (TU) - U Pastoralnom centru Vikarijata Osijek (Strossmayerova 58)  28. ožujka u 19:30 sati održat će se tribina “Deklaracija i njezini odjeci”, koja je vezana uz tjedan obilježavanja Dana hrvatskog jezika i pedesete obljetnice Deklaracije o položaju i nazivu hrvatskoga književnog jezika. Tribinu će voditi prof. dr. Sanda Ham, pročelnica Katedre za suvremeni hrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Osijeku, urednica časopisa “Jezik” koji čuva i unaprjeđuje kulturu uporabe hrvatskog jezika.

OSIJEK (TU) - Zajednica „Molitva i Riječ“ organizira seminar „Susret sa živim Bogom“ u znak sjećanja na njihova utemeljitelja, prof. dr. Tomislava Ivančića (1938.-2017.). Seminar će se održati od 31. ožujka do 1. travnja u pastoralnom centru Župe Preslavnog Imena Marijina u Osijeku (Crkvena 34) s početkom u 18 sati. Seminar će voditi prof. Ivica Lulić i prof. Marijan Presečki

SLAVONSKI BROD (TU) - Tradicionalni Križni put sa svijećama u Tvrđavi u Slavonskom Brodu za hrvatske branitelje, stradalnike i druge sudionike Domovinskog rata te sve mlade i odrasle vjernike održava se u subotu 25. ožujka. Organizatori su i ove godine: Župa Gospe Brze Pomoći, Grad Slavonski Brod, Udruga branitelja i stradalnika Domovinskoga rata, Policijska uprava brodsko-posavska – Slavonski Brod i Policijska kapelanija „Sv. Marko evanđelista“ – Slavonski Brod.

Duhovni program u župnoj crkvi Gospe Brze Pomoći započinje u 16.30 molitvom radosnih otajstava krunice. Potom je u 17 sati misa za Domovinu, kao i za sve poginule, nestale i stradale branitelje i civile u Domovinskom ratu. U 18.30 započinje pobožnost križnog puta sa svijećama u brodskoj tvrđavi. Nakon križnog puta – tihi mimohod i polaganje lampiona kod spomenika poginulim braniteljima ispred KKD „Ivana Brlić Mažuranić“ i spomenika djeci OŠ „Hugo Badalić“.

divider