Uskrs je svetkovina u noći, svetkovina koja dolazi iz mraka. Proslava vazmene noći započinje u mraku, svjetlo se plaho, bojažljivo probija. Da se shvati Uskrs, ne smije se zaboraviti noć. Svjetlo uskrsnuća rasvjetljuje noć, raspršuje noćne tmine, ali ne dokida noći. Kad govorimo o Uskrsu a ne govorimo o noći, u opasnosti smo da omalovažimo, bagateliziramo iskustvo noći. Ima mnogo načina da se to učini.

Opširnije...

Uskrsna je vjera put u zajedništvo

Slušamo li pozorno uskrsno evanđelje po Ivanu, osjetit ćemo još nešto od pometnje prvoga uskrsnog jutra. Marija iz Magdale ide veoma rano na grob da još posljednji put počasti dragoga Pokojnika. Na svoje veliko zaprepaštenje nalazi prazan grob i vjeruje: silom su ga otvorili da uzmu mrtvo tijelo. Uzbuđena žuri k učenicima. Petar i Ivan žele sami pogledati. I nalaze, kako im je rekla Marija.

Opširnije...

Pedeset dana od Uskrsa do Duhova slave se s radošću i klicanjem kao jedan veliki blagdan, štoviše, kao „velika nedjelja“. To su dani u kojima se napose pjeva Aleluja. Vazmena se svijeća pali u svim svečanijim liturgijskim slavljima ovoga vremena. Kroz cijelo se vazmeno vrijeme za podjeljivanje krsta upotrebljava voda koja je blagoslovljena u vazmenoj noći. – Prvih osam dana vazmenoga vremena predstavlja vazmenu osminu pa se slave kao svetkovine Gospodnje. Prilikom otpuštanja naroda na kraju mise, riječima: IDITE U MIRU dodaje se dvostruki ALELUJA!

Opširnije...

Činilo se da je sve svršeno. Isus, njihov ljubljeni, u koga su polagali svu svoju nadu, u koga su vjerovali, umro je strašnom i nedostojnom smrću. Učenice i učenici bijahu potišteni i frustrirani. Smrt ih je potpuno zbunila.

Opširnije...

divider